Iz kabineta srbijanskog predsjednika naveli su da je Vučić istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

- Trgovinska razmjena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijardi dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa - rekao je Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Tokom razgovora s američkim senatorima, Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

- To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredjeljenje Srbije - istakao je srbijanski predsjednik.

Razgovarajući o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

Dodao je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

S tim u vezi, Vučić je, kao primjer uspješne regionalne saradnje, naveo inicijativu "Otvoreni Balkan", čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD-a čestitali su Vučiću pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima. Naglasili su značaj saradnje Srbije i SAD-a, istakavši da unapređenje odnosa dvije zemlje vodi jačanju ekonomske i političke saradnje, zaključili su iz Vučićevog kabineta.