open-navfaktor-logo
search
Vanredno obraćanje
Vučić: Stanje na sjeveru Kosova ozbiljno, sutra o eventualnim protumjerama
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas podom ulaska kosovskih specijalnih snaga na sjever Kosova da je "sit poziva objema stranama" i pitao "šta je to Beograd učinio Prištini i čime je ugrozio Prištinu".
20.09.2021. u 19:51
get url
text

On je zatražio da se kaže da li se Briselski sporazum sprovodi ili ne i ukazao da "Priština krši sve sporazume".

VEZANI TEKST - Kosovska policija na granici počela izdavati privremene tablice za vozila iz Srbije

Vučić je najavio da će sutra na zahtjev ambasadora Kvinte imati razgovor sa njima, a potom i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao i da je prije današnje konferencije za novinare razgovarao sa evropskim komesarom za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borellom i da je odbio neke od njihovih zahtjeva.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da "urazumi nerazumne", a da će "ako to ne urade Srbija umjeti da zaštiti svoju zemlju" i da će "ako treba uvesti ekonomske mjere prema Prištini".

Na pitanje novinara o kojim mjerama govori, Vučić je rekao da ne želi da ih najavljuje, jer se nada da neće imati potrebe da ih koristi.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su "stigli razni tobož kompromisni prijedlozi" i da misle da je strpljenje Srbije bezgranično.

- Ako se nastavi ugrožavanje imovine i života Srba pozvaćemo KFOR da zaštite živote i imovinu srpskog življa na Kosovu, ali pogrom i divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva nećemo dozvoliti - poručio je Vučić.

VEZANI TEKST - Srbi se okupili na prijelazu Jarinje zbog odluke kosovskih vlasti o registarskim tablicama

Vučić je pozvao Srbe da ne nasjedaju na provokacije Prištine i rekao da je danas na sjever Kosova ušlo 350 "do zuba naoružanih specijalaca" sa automatskim puškama i snajperima.

Upitan da li evropski predstavnik Miroslav Lajčak stoji iza ideje o postupanju ROSU, Vučić je rekao da to nije tako i da iz privatnih razgovora zna da nisu sretni, kao i da je Lajčak još u vreme sastanka na Bledu bio upoznat sa onim što Priština sprema i da je on (Vučić) i tada najavljivao da Srbiju čekaju teški dani.

Upitan o razgovorima sa glavnim tužiocem Mehanizma u Hagu Sergeom Brammertzomi izručenju dvoje predstavnika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, Vučić je rekao da "nisu izručeni već 17 dana, a da neće ni još 13, niti još 14".

Kako je rekao sa Brammertzom je razgovarao o važnim stvarima poput ukidanja tajnosti optužnica između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao to će omogućiti da dvije države vjeruju jedna drugoj i da se napravi mehanizam vjerovanja, koji bi doprinio pomirenju između Srba i Bošnjaka.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.