Kako je rekao, na sjednici je donijet zaključak da se smatraju neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga u Briselu, ali da neće prihvatiti rešenja "nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama".

Vučić je novinarima rekao da je u ponedjeljak i jutros razgovarao sa ambasadorima Kvinte i dobio prijedlog Evropske unije kako bi trebalo da izgleda kompromisno rješenje i da je odbio to rješenje, jer nije kompromisno, već rješenje koje bi unižavalo Republiku Srbiju.

Kako je pojasnio, to rješenje podrazumijevalo bi da "Albanci odustanu od 70 posto onoga što su namjeravali da rade na administrativnom prijelazu, ali bi uveli 20 do 30 posto mjera".

Vučić je istakao da Beograd traži povlačenje svih trupa sa sjevera Kosova, pa da onda "idu u Brisel", kao i da traži hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum ili ne, kao i kada će biti formirana Zajednica srpskih općina koja je prema njegovim riječima suština sporazuma.

- Njihovu šutnju shvatit ćemo kao da sporazum ne postoji - naglasio je Vučić.

Dodao je da bi se Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) povukle čim bi Srbija prihvatila rješenje EU-a i Kvinte, ali da je on u ime Srbije to odbio, jer traži povlačenje jedinica bez uvjeta i poručio da nema pristanka Srbije na nasilničku politiku.

Vučić je rekao da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države da utječu na Prištinu da ukine protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću, te dodao da su u sudskom vijeću u postupku protiv njega morala biti dvojica Srba i jedan Albanac, a da takvo vijeće nije bilo ni ponuđeno.

- Ili će ukinuti presudu ili smo dobro razumjeli da Priština ima podršku za iseljavanje Srba - rekao je Vučić.

Naglasio je i da Beograd zahtijeva da hitno budu izdate licence za snabdijevanje i distribuciju električne energije za dvije srpske kompanije. Vučić je pitao i koja je odgovornost Srbije za jučerašnji upad ROSU na sjever Kosova i poručio da Srbija ništa nije uradila.

Na pitanje kako će se kriza riješiti, Vučić je rekao da će se riješiti nekako, ali bez ponižavajućeg pristanka Srbije, a da će Beograd gledati da očuva mir.

Upitan o izjavi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je on ratni huškač, Vučić je rekao da je Milanović veliki prijatelj Srbije i da je silno želi u EU-u, ali da mu samo Vučić smeta i da će i to uskoro da bude riješeno, ali i da će Srbija uskoro stići Hrvatsku po ekonomskim parametrima.