open-navfaktor-logo
search
Srbija
Vučić: Srbija neće uzvraćati istom mjerom
Predsjednik Srbije poručio kako njegova zemlja želi da ostane pouzdan partner svima u regionu i Evropi
21.11.2018. u 22:12
get url
text

Srbija neće uzvraćati sličnim mjerama na mjere Vlade Kosova o uvođenju stopostotne carine na proizvode iz Srbije i BiH, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency.

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici na prijedlog ministra trgovine i industrije Endritha Shale, donijela odluku o uvođenju stopostotne carine na proizvode iz BiH i Srbije.

- Srbija ni na koji način neće uzvraćati sličnim mjerama jer hoće da bude i ostane pouzdan partner svima, u regionu, ali i Evropi i svijetu - rekao je Vučić novinarima u Beogradu, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Vučić je kazao da "Srbija neće zaustavljati njihove kamione", jer želi da sačuva mir i pokaže razliku između odgovornog i neodgovornog ponašanja, najavivši da će sutra biti održan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu.

- Albanci, molim vas da razumijete da nam je potreban mir i da samo kompromisom možemo da dođemo do rješenja - kazao je.

On je naveo da je na večerašnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu sigurnost, svako dobio zadatke, da očekuje da se predsjednica Vlade Ana Brnabić obrati svim članicama Vijeća sigurnosti i EU, jer EU ima više prostora da djeluje u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nego u okviru CEFTA sporazuma, te da je dogovoreno i da svi državni organi budu u punoj pripravnosti.

Vučić je ocijenio i da govoriti o zabrani protoka robe u "regionu gdje liječite rane nije ni civilizacijski čin, niti je razumna odluka u bilo kom smislu i za nas neočekivana", dodavši da je riječ o "političkoj ili politikantskoj mjeri koja veze nema sa ekonomijom".

Ovim povodom oglasila se i visoka predstavnica EU Federica Mogherini, koja je pozvala Vladu Kosova da hitno povuče ovu odluku, ističući da ona predstavlja kršenje CEFTA ugovora i pravila Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Početkom mjeseca, Vlada Kosova je, takođe na prijedlog ministra Shale, uvela zaštitne mjere koje se odnose na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji i BiH i podrazumijevaju taksu od 10 posto za sve proizvode uvezene na Kosovo kojima je država porijekla Srbija ili BiH, izuzev međunarodnih brendova proizvedenih u ove dvije zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.