open-navfaktor-logo
search
Tenzije rastu
Vučić: Srbija će od KFOR-a tražiti dozvolu da rasporedi vojsku i policiju na Kosovu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom posljednjih dešavanja i krize na Kosovu. Ovo obraćanje uslijedilo je nakon što su Srbi na sjeveru Kosova podigli barikade zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.  
10.12.2022. u 19:08
get url
text

VEZANI TEKST - Srbi postavljaju barikade: Haos na Kosovu zbog hapšenja bivšeg policajca

Vučić je poručio da će Srbija uputiti zahtjev komandantu KFOR-a da se dozvoli raspoređivanje vojske i policije Srbije na Kosovu. Potom je rekao da nema nikakvih iluzija da će KFOR prihvatiti ovaj zahtjev te da će naći bezbroj razloga da odbije. Istakao je da će tražiti nove pravne poteze kojima će se Srbija rukovoditi u budućnosti, te da tek predstoji pravna borba. 

- Danas je na Kosovu uhapšen Dejan Pantić, uhapsile su ga snage Kosovske policije. Do skora je nosio uniformu Kosovske policije. A optužio ga je ministar unutrašnjih poslova za terorizam, a terorizam je kada smo imali samit u Tirani kada su oni pokušali okupaciju zgrade općinske izborne komisije. Čovjek živi u toj zgradi gdje je sjedište općinske izborne komisije i nosio je hljeb u stan gdje živi sa suprugom i djecom. Službe Srbije su ispitale slučaj hapšenja Dejana Pantića, a međunarodnoj zajednici sam ukazao na bezobzirnost onih koji su tu akciju sproveli i tako ugrozili mir - rekao je Vučić u večerašnjem obraćanju.  

On je poručio da će građanima pokazati papire, dokumenta i fotografije i obavijestiti javnost o svemu što se prethodnih dana dešavalo na Kosovu.

- Ova je godina rekordna po broju etnički motivisanih incidenata protiv Srba na Kosovu. Do 8. decembra dogodio se 131 više etnički incident u odnosu na prošlu godinu. Kurti i njegova lažna vlada su apsolutni šampioni u kreiranju incidenata protiv Srba - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je kazao da su se Srbi na Kosovu sami organizovali te postavili barikade. 

- Srbi su reagovali, jer su shvatili da samo čekaju dan kada će po njih neko da dođe - rekao je on. 

Zvaničnici Kosova optužili su Srbiju da je naložila postavljanje barikada.

Iz Kosovske policije naveli su da je kao rezultat intenzivnih istražnih radnji i angažovanja policije danas na graničnom prijelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, kosovski Srbin, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u krivična djela terorizma i napad na ustavni poredak.

- Osumnjičeni je učestvovao u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova. S ciljem ometanja policijskih akcija i privođenja osumnjičenog pred pravosudne organe, u popodnevnim satima su se počele okupljati određene osobe/grupe i postavljati barikade sa vozilima i teškom opremom - navodi se u saopćenju. 

Kosovska policija je saopćila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani u pravcu graničnog prijelaza Jarinje, privremeno zatvorila taj prijelaz za saobraćaj. Potom je saopćeno da je privremeno zatvoren i Brnjak, drugi granični prijelaz na sjeveru Kosova.  

Jarinje, kod Leposavića i Brnjak, kod Zubinog Potoka, jedini su prijelazi između Kosova i Srbije na sjeveru Kosovu. 

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopćila je da su vanredni lokalni izbori na sjeveru odloženi za april 2023. godine. Ona je to izjavila nakon sastanka sa liderima političkih partija. Izbori u četiri općine na sjeveru Kosova bili su prethodno zakazani za 18. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.