open-navfaktor-logo
search
Izbori u aprilu
Vučić: Srbija će na efikasan način zaštititi svoje granice
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom nove migrantske krize da će Srbija ako bude potrebe znati da zaštiti svoje granice i da Srbija neće biti "parking za migrante".
04.03.2020. u 14:04
get url
text

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da "nakon otvaranja turske granice prema Evropskoj uniji za migrante, srbijanske službe dobijaju sve potrebne informacije na osnovu kojih će se donositi odluke".

- Ako bude potrebe da zaštitimo granice, to ćemo uraditi na efikasan način. Ovog puta neću da čekam odgovore od EU-a, već ćemo se ponašati isključivo u interesu naše sigurnosti - poručio je Vučić.

Jedna od tema konferencije za novinare je bila i Kosovo, a predsjednik Srbije je poručio da ne postoji nikakav dogovor, niti "veliki plan" za rješavanje pitanja Kosova. On je rekao da je bilo mnogo neistinitih vesti da su postignuti "neki veliki dogovori" i da postoji plan, a da, kao i ranije, smatra da pravi dogovor Beograda i Prištine podrazumijeva kompromis.

Vučić je ponovio da je uslov za suštinske razgovore prethodno ukidanje taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i kosovskim zvaničnicima poručio da će Beograd nastaviti da radi na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Vučić se osvrnuo i na posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i ocijenio da je ona važna i da vrata SAD-a za politiku Srbije više nisu zatvorena i da će posjeta dati plodove u budućnosti.

Također, Vučić je danas raspisao parlamentarne izbore u Srbiji za nedjelju, 26. aprila 2020. godine.

- Svim sudionicima želim uspjeh i prije svega da u čitavoj kampanji bude demokratska atmosfera, da se politički protivnici poštuju, a izlaze s različitim stavovima, argumentima. Da kampanja bude borbena, ali mirna i da ljudi mogu donijeti najbolji sud o politici koja je prethodila, ali i o politici koja treba doprinijeti boljoj budućnosti naše zemlje - kazao je Vučić.

Prethodno je predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala izbore za odbornike skupština gradova i skupština općina u Srbiji također za 26. aprila.  Odluka o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština općina u Srbiji se ne odnosi na općine u kojima su održani vanredni izbori. Za isti dan izbore za zastupnike u Skupštini Vojvodine raspisao je predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević za izbor odbornika u svih 17 gradskih općina Beograda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.