open-navfaktor-logo
search
Razoružat će Srbiju
Vučić: Sinoć u Mladenovcu se dogodio teroristički akt, predložio sam vraćanje smrtne kazne
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sinoćnji napad u Mladenovcu bio teroristički akt i da se mora raditi na potpunom razoružavanju Srbije.
05.05.2023. u 12:14
get url
text

Također, obećao je da ubica iz Mladenovca, koji je jutros uhapšen, "neće više ugledati svjetlost dana".

Kako je rekao, slučaj je riješen jutros u 8.20 sati te je izrazio zahvalnost svima koji su bili uključeni u akciju. U Mladenovcu je naoružani 21-godišnji napadač Urš Blažić ubio osmero ljudi, a ranio 14.

Vučić je dodao da je jučee na teritoriji Srbije bilo 25 intervencija zbog "neodgovornog ponašanja omladine koja imitira monstruma ubicu", ali da će država imati snage da "pobijedi zlo i da sačuva zemlju".

Zatražio je da Ministarstvo pravde pooštri kazne za nedozvoljeno, neovlašteno držanje i promet oružja.

- Naprimjer za kalašnjikov, od dvije do 12 godina, a za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna da bude najmanje pet godina. Onaj ko neovlašteno drži oružje, također od pet godina i do 12 godina - rekao je Vučić.

Jasno je poručio je da će "razoružati Srbiju".

Na konferenciji za novinare tražio je da oni kojima bude odobreno držanje oružja moraju da imaju i šestomjesečnu provjeru koja sadrži i test na psihoaktivne supstance. Vučić je tražio i da se preduzmu sve mjere i moratorij za držanje i nošenje bilo kakvog oružja u naredne dvije godine.

Kako je rekao, policija mora da provjeri i 45.000 ljudi kojima se na društvenim mrežama "dopada monstrum".

Vučić je kazao da je razmotrena i mogućnost daljih ulaganja, ali da to nije pomoglo u školi "Ruđer Bošković", niti bi pomoglo u školi "Vladislav Ribnikar" jer je dijete ubilo čuvara.

Najavio je i prijem 1.200 novih policajaca i premještanje 1.000 policajaca koji će vrijeme provoditi u školama. Kako je rekao, država je spremna da uradi "sve što je neophodno da bi naši psiholozi, pedagozi i nastavnici mogli da urade svoj posao".

- Mi moramo da nastavimo da živimo slobodno, samo moramo da donesemo odluku da se ovom zlu suprotstavimo - rekao je Vučić.

Dodao je da je premijerki Srbije i Vladi predložio da se vrati smrtna kazna, ali da je prijedlog odbijen.

Dani žalosti zbog djece i školskog čuvara ubijenih u napadu na školu "Vladislav Ribnikar" postat će i dani žalosti zbog žrtava u Mladenovcu. Dani žalosti traju od danas do ponedjeljka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.