VEZANI TEKST - Kurti poslušao SAD: Odložio primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srbijanskim tablicama

Rekao je da su oni predstavnike Srba sa Kosova "zamolili da se čuvaju i budu staloženi kako bi se sačuvali mir i stabilnost, a na tuđu bahatost i aroganciju odgovorilo onako kako pristojni ljudi uvijek odgovaraju – da samo hoćemo da čuvamo svoje i ništa više".

- Siguran sam da ćemo kao narod pokazati zrelost i da ćemo sačuvati svoja ognjišta - rekao je Vučić u videosnimku objavljenom na njegovom Instagram profilu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se jučer u Briselu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borrellom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. U Briselu je jučer održan niz sastanaka u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na koje je pozvala Evropska unija zbog krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je na sastanak u Briselu, optuživši visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella za pristrasnost.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je da prihvata zahtjev Sjedinjenih Američkih Država i da za 48 sati odlaže primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srbijanskim registarskim oznakama. 

- Zahvaljujem se ambasadoru Jeffu Hovenieru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtjev za odlaganjem za 48 sati mjere izricanja kazni za nelegalne "KM" (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i Evropskom unijom na pronalaženju rješenja u naredna dva dana - objavio je Kurti na Twitteru.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)