Hrvatska vlada ocijenila je izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio "veliki lider i da se u Kninu vije šahovnica koje ondje nikada nije bilo" kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti historijske činjenice.

- Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni historijske činjenice – saopćeno je iz Banskih dvora.

Hrvatska vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je historijska činjenica "da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima".

- Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijelu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti – naveli su iz Vlade.

- Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije najbolje namjere, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena. Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoče i usvoje evropske vrijednosti, tim prije će doći do istinskog pomirenja i dobrosusjedskih odnosa -zaključuje se u saopćenju.

Vučić je u nedjelju na mitingu na Kosovu ustvrdio da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio "veliki lider".

- Ali mu želje nisu bile realne zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša - naglasio je.

Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se "danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko".