open-navfaktor-logo
search
Kosovo na ivici rata
Vučić sa Porfirijem, poslao poruku i međunarodnoj zajednici: Sram vas bilo sve, lažovi jedni
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC-a Porfirije obratili su se danas javnosti nakon sastanka na kojem su razgovarali o eskalaciji tenzija na Kosovu. 
27.12.2022. u 14:51
get url
text

- Ne znam da li sam imao priliku da bude toliko kamera i fotoaparata, činjenica da ste ne samo zainteresani onim što se dešava jer je situacija na Kosovu veoma ozbiljna i da su tenzije dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi. Naravno, nemam toga što bih rekao ovom prilikom, posebno poslije jučerašnjeg dana koji je za mene istinski bio tužan, ali to i nije toliko važno za mene, već zato što je bio mnogo tužan za mnoge ljude i našu braću na Kosovu - kazao je patrijarh.

VEZANI TEKST - Vučić naredio da vojska i policija Srbije budu u najvišem stepenu borbene gotovosti

Istakao je da Srbima nikako nije lako na Kosovu i pozvao na međusobno razumijevanje i mir između Albanaca i Srba.

- Sigurna je činjenica da samo mi između sebe svojim naporima možemo razumjeti jedni druge, a vjekovima na prostoru Kosova žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na Kosovu gotovo 15 vjekova, a 4 ili 5 vjekova živimo zajedno. Potencijalni i kapaciteti su takvi da ako postoji dobra volja, možemo naći put u zajednički život i put u kojem za svakog ima mjesta - naveo je patrijarh i dodao:

- Moramo učiniti sve da se po svaku cijenu sačuva mir, molio sam lično predsjednika i čitavu Vladu, što molim preko njega da učini sve da se sačuva mir. Da ne daj Bože dođe do oružanih sukoba. U isto vrijeme, to molim one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim i velike sile, da ih ne nabrajem, institucije koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje nerijetko utječu na živote svih nas da daju sve od sebe, da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa - naglasio je patrijarh.

- Samo ću reći jednu stvar – da je Pećka patrijaršija za naš narod, za svakog poglavara naše crkve, ono što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu ili Lateran i zamislite sada da neko bez ikakvog razloga, sa najblaže rečeno komičnim obrazloženjem, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan ili da ode Lateran. Ovo kažem zbog toga što sam siguran da bi čitav svijet ustao na noge - naglasio je patrijarh i dodao da ne postoji pod kapom nebeskom bilo ko ko sa svoje pozicije nešto odlučuje da ne bi digao svoj glas i štitio pravo poglavara Rimokatoličke crkve.

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu patrijarhu Porfiriju, te naglasio da zabrana ulaska patrijarha na Kosovo najbolje govori o onima koji su to organizovali. Također je kazao kako su saopćenja evropskih dužnosnika jedna od najvećih sramota.

- Mi smo Srbi krivi što imamo SPC i što je njen patrijarh poželio otići u Pećku patrijaršiju. To saopćenje iz Evrope, tačno bih rekao da je to jedna od najvećih sramota koju su sebi mogli priuštiti. Oni ne mogu ni patrijarha ni srpsku crkvu oteti iz srca srpskog naroda - istakao je on i dodao:

- Potrebno je da Srbi budu protjerani s Kosova jer je to jedino rješenje za sve njih. Putevima niko južno od Ibra ne ide, to koriste Srbi na sjevera. A što žurite, što nam govore da sklanjamo barikade, kao da smo ih mi iz Beograda postavili. Ono što se sada dešava, mi vodimo razgovore s ljudima iz međunarodne zajednice, koji su teški. Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet, a najsmješnije je kad Svećlja kaže da bismo mi da napadnemo teritorijalni integritet - kazao je on.

Vučić je upitao zašto su upadali u općinske izborne komisije, a sad se "prave blesavi".

VEZANI TEKST - Nove barikade na sjeveru Kosova: Vučić se u ponoć sastao s Porfirijem, šta su dogovarali

- Ja sam u septembru rekao, kad sam vidio kako žele da nas zgrome i zdrobe, nemojte da imate sumnje da će se to nastaviti. Pa i ovo da nekako prevaziđemo, čisto sumnjam da će doći do razgovora, kad oni ne žele nikakav dijalog. 

Srbe otimate, a šta Srbi traže? Samo traže da ne hapse ljude koji su bili na barikadama, to je zahtjev broj jedan. Drugi zahtjev je da se Pantiću omogući ljekarska kontrola, da mu se omogući kućni pritvor. Jesu to teški zahtjevi? Oni 2013. nisu imali snove o kosovskoj vojsci, nemojte da lažete više. Izvinjavam se, vaša svetosti, ali rekao sam istinu. Oni samo preobuku drugu uniformu i upadaju s dugim cijevima… Ja sam i noćas razgovarao sa Srbima sa Kosova, koliko god da treba puta ću otići u Rašku ili Kuršumliju, a da li ćemo dobiti bilo kakav prozor kroz koji možemo da se provučemo… Šta hoćete da postignete uklanjanjem barikada, da ubijete nekog? - pitao je Vučić. 

Rekao je da su na stalnoj vezi sa međunarodnom zajednicom.

- Razgovaramo i sa Miroslavom Lajčakom i sa Gabrielom Escobarom i pokušavamo na sve načine da se sačuva mir. Uključili smo sve resurse i pokušavamo sačuvati mir. Te histerične prijetnje, večeras će vas Kurti napasti, ne možete dobiti ništa, cijeli svijet vidi da je Priština u pravu. Shvatili smo i po saopćenju za patrijarha. Sram vas bilo sve, lažovi jedni. Mi ćemo da nastavimo da tražimo kompromisna rješenja, gdje god vidimo neki i najmanji prozor. Ja ću da idem svuda da razgovaramo i sa našim narodom. Da li ćemo u tome uspjeti, to ne zavisi od nas - istakao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.