open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić sa Orbanom i ministrom koji je u Sarajevu hvalio Dodika i kritizirao SAD: Rijetka su prava prijateljstva
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, sastao se danas u Beogradu sa Viktorom Ormanom, premijerom Mađarske i Peterom Szijjartom, ministrom vanjskih poslova te zemlje, koji je prije tri dana boravio u posjeti Bosni i Hercegovini kada se susreo sa Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova BiH. 
25.03.2023. u 11:51
get url
text

- Prijateljstva se dugo i pažljivo grade, učvršćuju se i jačaju u teškim vremenima, a ona prava su dragocijena baš zato što su izuzetno rijetka, pogotovo u politici i naročito u današnje vrijeme.

Sa Viktorom Orbanom i Peterom Szijjartom o razvoju geopolitičke situacije, procjenama, planovima, novim projektima i saradnji, o budućnosti.

Uvijek odgovorno, ozbiljno, iskreno, uz poštovanje i povjerenje - naveo je Vučić uz objavu zajedničke fotografije. 

Peter Szijjarto boravio je prošle sedmice u posjeti BiH. Tokom konferencije za medije u Sarajevu, na kojoj je govorio zajedno sa Konakovićem, mađarski ministar se pohvalno izjašnjavao o Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS te kazao kako se njegova zemlja protivi tome da Evropska unija uvede bilo kakve sankcije Dodiku. 

VEZANI TEKST - Szijjarto u Sarajevu kritikovao SAD, ponovio da je Mađarska protiv sankcija, hvalio Dodika, Konaković bez reakcije

Također je kritizirao Sjedinjene Američke Države zbog izvještaja State Departmenta u kojem se spominje i Konaković zbog odnosa sa medijima.

- Zapanjen sam tim izvještajem. U Sjedinjenim Američkim Državama uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih SAD-a formiraju mišljenje o nama - poručio je Szijjarto.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.