open-navfaktor-logo
search
Susret
Vučić sa ambasadorom Hrvatske u Srbiji: Dvije zemlje treba da se posvete jačanju saradnje
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević razgovarali su danas u Beogradu o potrebi da se dvije zemlje posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa i jačanju saradnje jer su odnosi Srbije i Hrvatske od značaja za cijeli region.
14.10.2020. u 11:48
get url
text

Vučić i Biščević potvrdili su spremnost obiju strana za razvoj infrastrukturnih projekata, posebno željezničke pruge između Beograda i Zagreba, kao i za rad na boljem iskorištavanju plovnosti Dunava, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će okolnosti uskoro omogućiti obnovu političkog dijaloga, kao i rad mješovitih komisija u različitim oblastima saradnje, a Vučić je istakao značaj rada Komisije za pitanja nestalih jer je to, prije svega, civilizacijsko i humanitarno pitanje.

Biščević je Vučiću prenio zahvalnost premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za lično angažovanje oko obnove Kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i njenog ustupanja na korištenje hrvatskoj zajednici. Vučić je rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano, kao i da će nastaviti da unapređuje položaj ovdašnje hrvatske zajednice, sa kojom, rekao je, žele da žive u slozi. Vučić je također rekao da će nastaviti da se zalaže za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, kao što se i hrvatske vlasti zalažu za položaj Hrvata u Srbiji.

On je izrazio i očekivanje da u budućnosti, kroz međusobno uvažavanje, budu prevaziđene prepreke nastale iz različitog shvatanja prošlosti, kako bi politika mira i saradnje donijela obostranu korist građanima Srbije i Hrvatske, posebno na ekonomskom planu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.