open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Vučić ruskom ambasadoru obećao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom. 
26.10.2022. u 08:01
get url
text

Tokom sastanka, njih dvojica su razgovarala o bilateralnoj saradnji, geopolitičkoj situaciji i regionalnim pitanjima, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije. Nezaobilazna tema, kao i tokom prethodnih susreta, bilo je pitanje odnosa Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Nakon posljednjeg susreta prvog čovjeka Srbije i ruskog ambasadora, čini se da je Srbija sve dalje od odluke da uskladi svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom. Ovaj zahtjev u više navrata je predstavljen zvaničnom Beogradu, ali je Srbija konstantno to izbjegavala da učini pod obrazloženjem da je Vlada u tehničkom mandatu i da nije moguće donijeti takvu odluku.

Kako se trenutak formiranja nove izvršne vlasti bliži, tako se približava i momenat kad će vlast morati da odgovori na zahtjeve Zapada. Ako je suditi po porukama sa posljednjeg sastanka Vučića i Bocan-Harčenka, Srbija će odbiti da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Prema riječima izvora Nove.rs iz vrha vlasti, Vučić je na sastanku sa ruskim ambasadorom rekao da Srbija neće uvoditi sankcije, da ostaju na snazi zaključci Vijeća za nacionalnu sigurnost s početka godine, te da nikome nije obaćano da će nova Vlada Srbije po formiranju uvesti sankcije Moskvi.

Podsjetimo, šef naprednjaka je i nedavnno na sastanku sa najbližim saradnicima iz SNS-a rekao, kako su naveli izvori ovog portala, da od uvođenja sankcija neće biti ništa.

Lider naprednjaka obavijestio je najbliži krug ljudi da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, bez obzira na to što se od njega to traži i što brojni analitičari, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, govore o tome da će on to učiniti u decembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.