Vučić je na konferenciji za novinare povodom Samita inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu upozorio da region čeka teška zima i naveo da će države Zapadnog Balkana pokušati da olakšaju energetsku situaciju svojim građanima.

Istakao je da se eventualna odluka Srbije o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda neće odnositi na zemlje inicijative Otvoreni Balkan - Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Vučić je ocijenio da narodi na Balkanu uvijek sebe potcjenjuju, "kao da smo niža rasa i niža bića" i da "decenijama maštamo da budemo nešto drugo, umjesto da vjerujemo u sebe", dodajući da narodi Balkana imaju ogroman potencijal kada su zajedno.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan Vučić je istakao da su predstavnici naroda Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije stvorili tu inicijativu jer "osjećamo to kao svoju šansu, pošto nismo lošiji od nekog drugog".

- Ovo je najbolja ideja jer smo se mi na Balkanu rodili i stvorili - kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija jeste na evropskom putu i da nastavlja, ali da neće sebi da siječe nogu "samo da bi nam neko rekao da smo fini".

Najavio je da će od Evropske unije biti zatraženo da zemlje zapadnog Balkana uključi u program podrške državama koje skupo plaćaju električnu energiju.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je izbor koji su napravili lideri zemalja Otvorenog Balkana da gledaju ispred sebe i da stvaraju mogućnosti. I on je upozorio da će predsetojeća zima najvjerovatnije biti jedna od najtežih sa kojima smo se sreli.

Rama je pozvao Evropsku uniju da ne ponovi "sramotno ponašanje" koje se desilo tokom pandemije kada su zemlje zapadnog Balkana bile prinuđene da se okrenu ka Kini, Rusiji i Turskoj da bi počele spasilačke operacije za medicinske radnike jer je EU bio zatvoren i gledao "samo unutar zidina svog zamka".

Rama je naveo da će Tirana, Beograd i Skoplje zatražiti od EU-a dodatnu finansijsku podršku, što bi za Albaniju značilo 500 miliona eura, namijenjenih za kontinuirano snabdijevanje strujom i održavanje energetskog sistema.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je da će države i vlade tri zemlje solidarno i zajedno pokušati da se suoče sa nadolazećom energetskom krizom. Naglasio je da je bolje da se "s krizom suočimo zajedno nego podijeljeni" i da saradnja nije ništa novo jer su se zemlje Balkana već međusobno pomagale tokom pandemije koronavirusa.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović istakao je da države zapadnog Balkana moraju da idu putem saradnje i da traže rješenja, a da sve ostalo može da bude "sitna kalkulacija i politikantstvo" koji stvaraju razdor među ljudima.

Kazap je i da inicijativa Otvoreni Balkan šalje drugačije poruke.

Prethodno su predstavnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije potpisali Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti filma i audio-vizuelnih djelatnosti na Zapadnom Balkanu i Operativni plan u oblasti civilne zaštite.