open-navfaktor-logo
search
Nove napetosti
Vučić prisustvovao sjednici Vlade Srbije na kojoj je razmatrana situacija na Kosovu
Vlada Srbije održala je danas sjednicu na kojoj je razmatrana situacija na Kosovu, a na poziv premijerke Ane Brnabić sjednici je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
05.11.2022. u 12:28
get url
text
Vlada Srbije

Vučić je tokom sjednice Vlade podnio izvještaj o razgovorima s predstavnicima Srba sa Kosova, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog posljednjih poteza Vlade Albina Kurtija.

- Hvala vam na pozivu i što ste mi pružili priliku da vas obavijestim o situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti - napisao je srbijanski predsjednik poslije sjednice, na svom službenom Instagram nalogu.

Osim ministara, sjednici su prisustvovali i direktori javnih poduzeća: Aleksandar Antić (Koridori Srbije), Zoran Drobnjak (Putevi Srbije), Jelena Trivan (Službeni glasnik), Dušan Bajatović (Srbijagas), Jelena Matejić (EMS).

Vučić se poslije sjednice sastao s ambasadorkom Kine u Srbiji Chenom Bo, a zatim slijedi odvojen sastanak s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a potom s patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve, kojem će prisustvovati i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić se u petak uvečer sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a sastanku se pridružio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. 

Nove napetosti između Beograda i Prištine dospjele su u prvi plan nakon što je istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Priština nije prihvatila prijedlog Washingtona i Brisela da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama.

Kosovo ishod tog sporazuma vidi u uzajamnom priznanju i članstvu u UN-u, dok Srbija odbija priznati nezavisnost proglašenu 2008. godine i ustrajava na činjenici da je Kosovu, po Ustavu Srbije, njezin sastavni dio kao autonomna pokrajina, kakav status ima i Vojvodina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.