open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Prijeti nam najveća glad, nuklearni sukob je realan, bit će veći rat nego što je sada
Govoreći o situaciji u Ukrajini, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da "niko neće mir, jer ne želi da izgubi".
15.05.2022. u 16:29
get url
text
FOTO: Arhiva

Na pitanje je li nuklearni sukob moguć, Vučić je rekao: "Sve što mogu kazati je da je nuklearni sukob realan i da su veće šanse da se dogodi, nego da se ne dogodi", piše Blic.

Potom je objasnio šta pod tim misli.

VEZANI TEKST - Vučić: Živjeli bismo deset puta bolje ako uvedemo sankcije Rusiji, borit ćemo se dokle možemo

- Igra se poker u glavu. Niko neće mir, svi hoće pola s druge strane. Ustvari, svi bi mir, a da ona druga strana bude poražena. Bit će veći rat nego što je sad. Predsjednik Xi je upozorio Evropu da mora povesti računa o sigurnosti jer ova mala, ograničena kriza u Ukrajini, može postati uzrok velikih globalnih sukoba. Ja te sukobe očekujem na jesen, i zato očekujem tešku zimu. Mislim da je veći sukob veoma realan. I mislim da je veća šansa da se dogodi nego da se ne dogodi. Rekao sam vam u decembru da ćemo u februaru i martu imati rat - kazao je Vučić.

Izjavio je da će se Srbija boriti da ne uvede sankcije Rusiji koliko god može. Govoreći o ekonomskoj situaciji kazao je da će zima koja dolazi biti najteža na planeti u posljednih 70 godina.  Istakao je da je zabrana izvoza pšenice iz Indije dovela do skoka cijena.

- Mnogo je problema. Rusija je zabrinala izvoz. Sve stvari moraju da se posmatraju zajedno, a ne izolovano. Nemojte da se ponašamo kao da se ništa oko nas ne dešava, imamo uslove gotovo proglašenog svjetskog rata i svjetskog sukoba - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.