open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić prenio Grenellu: Pomalo sam zabrinut za situaciju u BiH nakon odluke Ustavnog suda
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je večeras u Minhenu specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Richardu Grenellu prenio da je pomalo zabrinut za situaciju u BiH poslije odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj padne pod ingerenciju BiH.
13.02.2020. u 20:37
get url
text

Vučić je Grenellu prenio i da se nada da će "svi zajedno imati dovoljno snage i pameti da se sačuva mir i stabilnost". On je novinarima u Minhenu, nakon susreta sa Grenellom, rekao da je već telefonom razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji mu je prenio svoj stav.

-Vidio sam da ga je to pogodilo. Dogovorili smo se da u subotu, 15. februara, detaljnije razgovaramo o tome - dodao je Vučić, piše Srna.

Vučić je poručio da će Srbija uvijek biti uz svoj narod.

-Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno snage, i mi i Bošnjaci i svi ostali, da ćemo razumjeti da je mir prioritetni interes svih nas - rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija čini sve da dešavanja u BiH i Crnoj Gori ne uspore njen ekonomski napredak. Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS-a.

Narodna skupština RS-a lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina entiteta RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.