Kako podgoričke Vijesti saznaju, Grenell se 1. decembra sastao u Trump hotelu u Washingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD-u Marko Đurić, dugogodišnji bliski saradnik Vučića.

Grenell, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine, na tom sastanku Dodika je predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresmenima koji su bili na sastanku su bili Claudia Tenney, Mike Turner i Nikol Maliotakos. Ni oni, niti Grenell nisu odgovorili na pitanja Vijesti u vezi s tim susretom.

Grenell je na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a da je kao alternativu nudio Željku Cvijanović. Zauzvrat, Vučić se nada da bi tako mogao da poboljša okrnjeni imidž, a naročito uoči izbora koji dolaze na proljeće.

Grupa američkih kongresmena iz Demokrata je nedavno uputila pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu u kojem je žestoko kritikovala predsjednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtijevali su čak i razmatranje sankcija.

O vezama Grenella i Vučića su već ranije pisali mediji u Srbiji, a prenesena je i tvrdnja Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija papreno plaća Grenellove usluge, što je iz Vlade Srbije neubjedljivo demantovano. U medijima su se pojavljivali izvještaji da je Grenell bio na večeri sa Vučićem i Anom Brnabić, a isplivala je i fotografija sa Sinišom Malim iz noćnog kluba Lafajet u Beogradu.

Bez obzira na to što Demokrate imaju većinu, utjecaj Republikanske stranke je i dalje ogroman, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba zastupnička doma, pa izvor Vijesti navodi da zbog toga nije neobično što Vučić i dalje drži Grenella kao lobistu.

Cvijanović je u novembru putovala u SAD i imala sastanke sa ljudima iz Kongresa i američke administracije, ali nije bilo zvaničnih informacija o temama sastanka.

Vijesti saznaju i da se Vučić na Dodika požalio i izaslaniku Evropske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom posljednjeg susreta u Beogradu.