open-navfaktor-logo
search
Budi se sa strahom
Vučić "predosjeća" ultimatum: Za ulazak u EU tražit će da priznamo nezavisnost Kosova
Srbija će do kraja ove godine u vezi s Kosovom dobiti ponudu koju će teško moći da odbije, ali i istovremeno teško i da prihvati - rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
23.02.2020. u 12:26
get url
text

Ultimatum će biti, kako je objasnio, nešto poput "Ahtisaarijev plan plus, plus" u zamjenu za garancije za ulazak u EU. 

- Mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU. Znam ko će biti na toj funkciji, ali to još ne mogu da iznesem u javnost, ali će to svakako biti čovjek blizak Berlinu - rekao je.

Vučić predviđa da će pokušati da kažu Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe.

-Ja sam pokušao i izašao sa planom koji su svi razumjeli a pravili se da nisu. Nisam želio da idem u detalje, jer sam imao skrivene stvari i nisam želio protivnike sa tim da upoznam. Niko nije htio to rješenje i sada će dobiti mnogo gore, na koje ja neću pristati - kazao je, ocijenivši da to neće biti dobro rješenje za srpski narod i Srbiju.

-Sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rješenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat. Uvjeren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što ćemo teško moći da odbijemo, ali nećemo moći ni na prihvatimo. Gotovo sam uvjeren u to - rekao je za Prva TV.

Dodaje kako je Srbiji potrebna odgovorna politika.

- Svjestan sam opasnosti svaki dan, budim se sa činjenicom i strahom šta je sljedeće, šta će da predlože Amerikanci, Nijemci i drugi - istakao je on.

Rekao je i da je danas sav pritisak oko Kosova na njemu, iako nije ni kriv ni dužan, jer je za nečije ranije vrijeme proglašena nezavisnost. Podsjetio je da niko nije htio kompromis, jer kompromis Albanci smatraju priznanjem, a Srbi da Albanci ne postoje.

- Kada čujem bit će oni dio naše zemlje i sistema - prekinite sebe da lažete. To je neozbiljno i neodgovorno, prekinite sebe da lažete. Njih danas ima realno 1,3 miliona, a nas 100.000 na Kosovu - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.