open-navfaktor-logo
search
Dokumentovano
Vučić potvrdio: Ruski obavještajac davao novac pripadnicima Vojske Srbije
Prema njegovim riječima, Srbija je suočena već dugi niz godina sa izrazito ofanzivnim djelovanjem različitih obavještajnih službi
21.11.2019. u 22:01
get url
text

Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji, a nastavit će i da vodi politiku vojne neutralnosti, kao i nezavisnosti, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sednice Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije, koja je sazvana zbog snimka koji se pojavio u javnosti, a na kome se vidi kako ruski obavještajac daje novac zvaničniku Srbije, Vučić je kazao da je riječ o ruskom potpukovniku Georgiju Klebanu i penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije Z. K., te da taj snimak od 24. decembra 2018. godine nije sačinila srbijanska agencija, ali je sa njime upoznata.

Predsjednik Srbije je kazao da je uočeno da je Kleban tri puta uručio novac pripadnicima Vojske Srbije, te da on nije više na teritoriji Srbije. On je izrazio sigurnost da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije bio obaviješten o ovom djelovanju, podsjetivši da Srbija ima prijateljske odnose s tom zemljom. Istovremeno, kazao je i da je danas ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka danas na sastanku upitao: "Zašto?".

Prema njegovim riječima, Srbija je suočena već dugi niz godina sa izrazito ofanzivnim djelovanjem različitih obavještajnih službi na teritoriji zemlje - djelovanjem službi najrazvijenijih zemalja svijeta i djelovanjem službi regionalnih zemalja čije je djelovanje usmereno protiv interesa Srbije.

-Postoji veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana kako da se opredeljuje i kakvu politiku da vodi. Sve što se dogodilo samo nas je učvrstilo da osnažimo pozicije samostalnosti, nezavisnosti i takvog pogleda u budućnost. Srbija je zemlja slobodarskog naroda, nikad nismo i nećemo pristajati da budemo neko ko će dozvoliti da nam drugi upravljaju - kazao je Vučić.

On je najavio i da naredna dva mjeseca očekuje da se u parlamentu pojavi "sveobuhvatni opći pravno-politički akt koji bi bio puna potvrda vojne neutralnosti Srbije", te da će se svake godine sve više ulagati u "srpsku armiju, policiju, obavještajni i kontraobavještajni sektor".

Vučić je također najavio i da će u narednom periodu biti više akcija protiv pripadnika različitih obavještajnih agencija čije je djelovanje protiv Srbije dokazano.

-U narednih nekoliko dana rezultati oštrih akcija bit će uočljivi za svakog građanina Srbije, iako će pojedine zemlje, posebno iz regiona, negativno reagovati - kazao je on.

Komentarišući saopćenje policije Kosova u kome je objavljena fotografija dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Vučić je kazao da je riječ o studentima Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću iz Kosovske Mitrovice koje su već ispitali srbijanski državni organi, a koje su pred organe doveli njihovi roditelji.

-Ovo vam govori s koliko neozbiljnosti se svemu tome pristupa i kako cijela ta priča izgleda. Zato Srbija na veoma ozbiljan način pristupa jednom od ključnih pitanja kao što je ubistvo Ivanovića - naveo je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.