open-navfaktor-logo
search
Posjeta Kosovu
Vučić poručio da Srbi i Albanci trebaju razgovarati s više uzajamnog poštovanja
Vučić je poručio da "Srbija nema podršku međunarodne zajednice", ali i dodao kako je važno sačuvati mir
08.09.2018. u 19:40
get url
text

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je na Kosovo donio poruke mira i suradnje i naglasio kako je došlo vrijeme da Srbi i Albanci razgovaraju s mnogo više uzajamnog poštovanja.

Vučić je, uz pojačane mjere sigurnosti, popodne započeo dvodnevni posjet srpskoj zajednici na Kosovu i tijekom obilaska vodoopskrbnog i hidroenergetskog sistema Gazivode naglasio kako Srbija nosi poruke mira Albancima, ali da je potrebno mnogo strpljenja da bi se postigli dogovori u interesu obje zajednice.

- Sve smo probali sa Albancima, ali to nije donijelo mnogo sreće ni nama niti njima. Vrijeme je da počnemo raditi s mnogo više poštovanja. Ali za to je potrebno i vrijeme i mnogo dobrih ljudi koji bi na tome radili - rekao je Vučić.

Ocijenivši kako nije lako postići dogovor i sporazum o Kosovu, jer "Srbija nema podršku međunarodne zajednice", Vučić je poručio kako je "važno da sačuvamo mir".

Vučić je poručio da nosi ideje očuvanja mira i stabilnosti, uz pokušaje da se "za buduća vremena" stvaraju bolji odnosi između Srba i Albanaca.

On je Srbima na Kosovu, koji su u enklavama južno od rijeke Ibar i u okruženju većinski naseljenom Albancima, poručio da se nemaju zbog čega brinuti niti nakon ocjena Angele Merkel koja je naglasila kako je interes EU-a stabilan Zapadni Balkan, te da je teritorijalni integritet važna polazna točka za regiju, prenosi Hina.

Dvodnevni posjet predsjednika Srbije Kosovu bio je neizvjestan sve do u četvrtak navečer kada je on saopćio da će, uprkos pritiscima i neugodnostima kojima je izložena srpska zajednica, te pored brojnih provokacija, ipak ustrajati u namjeri da posjeti Kosovo.

Poslije popodnevnih posjeta srpskim selima na sjeveru Kosova, te večerašnjeg sastanka s političkim predstavnicima kosovskih Srba, Vučić bi se u nedjelju trebao obratiti sunarodnjacima građanima Kosova u Kosovskoj Mitrovici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.