open-navfaktor-logo
search
Srbija
Vučić oštro kritizirao zemlju Kvinte zbog izbora na sjeveru Kosova
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić oštro je kritizirao čelnike evropskih zemalja Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Država, da rade zajedno kako bi slomili Srbiju i podržali Kosovo te da im je cilj onemogućiti formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.
21.04.2023. u 11:30
get url
text

Vučić je istaknuo da će 23. aprila, kada će biti održani izbori u četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom, biti "užasan dan" za demokratiju i težak dan za srpski narod.

- Ovo je nešto najodvratnije i najpokvarenije što su mogli uraditi. Sram ih bilo sve zajedno! Kompletnu Kvintu, sve te lažove! Možda će mene slomiti, ali im neću dati da slome Srbiju. Kvinta to radi zato što kada 2. maja neko iz srpskog upravljačkog tima bude predstavio nacrt Statuta ZSO, premijer Kosova Albin Kurti će kazati da prihvaća, ali da nema srpskih općina na sjeveru Kosova koje se žele priključiti ZSO, jer će Kurti biti gradonačelnik i Sjeverne Mitrovice i Zubinog Potoka i Leposavića i Zvečana - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da nijednog srpskog kandidata u tri najveće općine na sjeveru Kosova neće biti, već jedini kandidati iz Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratske partije Kosova, koju je osnovao bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci.

- Od 15.000 ljudi u Leposaviću, u birački popis upisano je 300 Albanaca, što je dva posto. Izlaznost ni u jednoj općini neće biti veća od tri ili četiri posto. To će biti dan u kojem će i službeno biti obilježena sramota Evrope i svijeta zbog onoga što su organizirali, što pozdravljaju i što čine - kazao je Vučić, prenosi Beta.

Vučić je u četvrtak pozvao građane sa sjevera Kosova, gdje se u nedjelju održavaju lokalni izbori na koje su Srbi pozvani iz Beograda da ne sudjeluju, da budu mirni "i da ih ne napadaju ni na jednom mjestu".

Vučić je rekao da Srbija nije za sukobe, da "nije budala" i da je "borba s NATO-m besmislena", kao i da će se truditi "sačuvati mir gotovo po cijenu".

- Dat ću sve od sebe da taj mir sačuvam, ali ako krenete na naš narod, što je sljedeći korak? Sljedeći korak je da ih krenete protjerivati. To neću dozvoliti - rekao je Vučić.

Vučić je također komentirao i izjavu američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Escobara da je došlo do velikog napretka u stajalištu vlade Kosova, a posebno Kurtija, po pitanju ZSO.

Escobar je također kazao kako će SAD u četvrtak priznati rezultate izbora koji će se 23. aprila održati na sjeveru Kosova bez obzira na to hoće li predstavnici Srpske liste sudjelovati na tim izborima.   

- Oni nas zavitlavaju. Kurti nije ni lukav ni pokvaren, on zna da su oni na njegovoj strani, jer kad vam neko pusti ovakve izbore, da možete raditi što hoćete, on zna da nikada neće morati formirati ZSO - kazao je Vučić te dodao da predstavnicima Kvinte ne vjeruje ništa više jer su ga lagali od početka.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru Kosova da budu mirni u nedjelju kada se u toj zemlji održavaju izvanredni lokalni izbori za gradonačelnike općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.