open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Vučić odgovorio Komšiću: Samo nas pustite na miru, ćutimo kad pričate gluposti
On je istakao da, zarad izgradnje dobrih odnosa, nije reagirao kada je Komšić prije neki dan govorio da je za njega Kosovo nezavisno
26.12.2019. u 12:41
get url
text

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija "samo jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma" i da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, te je poručio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću da je entitet RS ustavna kategorija.

Vučić tvrdi da postoji fer odnos Beograda prema Sarajevu, rekavši da ne zna šta je Komšiću zasmetalo u Prijedlogu strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije.

- Ne znam šta mu je smetalo? Da je RS u BiH? Pa, to je dejtonska stvar ili valjda neće da postoji RS? Mi smo rekli da se zalažemo za RS u BiH. To svaki dan govorimo. Da ukinemo RS? Pa, ne može! To je ustavna kategorija i piše u Dejtonskom sporazumu - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara u Smederevskoj Palanci.

On je istakao da, zarad izgradnje dobrih odnosa, nije reagirao kada je Komšić prije neki dan govorio da je za njega Kosovo nezavisno.

- Samo nas pustite na miru. Ćutimo kad pričate gluposti o Kosovu i o svemu drugome, ništa vam ne odgovaramo. Hajde, pustite nas malo - poručio je Vučić.

Prijedlogom strategije nacionalne sigurnosti Srbije utvrđena je obaveza "očuvanja i zaštite srpskog naroda gdje god da živi", a očuvanje entiteta RS postavljeno kao prioritet vanjske politike.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je Prijedlog strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije čin neprijateljskog odnosa prema BiH i da bi njegovo usvajanje donijelo dodatne tenzije na Balkanu.

VEZANI TEKST - Komšić: Strategija Srbije udar je na regionalni mir i stabilnost

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.