Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija "samo jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma" i da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, te je poručio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću da je entitet RS ustavna kategorija.

Vučić tvrdi da postoji fer odnos Beograda prema Sarajevu, rekavši da ne zna šta je Komšiću zasmetalo u Prijedlogu strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije.

- Ne znam šta mu je smetalo? Da je RS u BiH? Pa, to je dejtonska stvar ili valjda neće da postoji RS? Mi smo rekli da se zalažemo za RS u BiH. To svaki dan govorimo. Da ukinemo RS? Pa, ne može! To je ustavna kategorija i piše u Dejtonskom sporazumu - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara u Smederevskoj Palanci.

On je istakao da, zarad izgradnje dobrih odnosa, nije reagirao kada je Komšić prije neki dan govorio da je za njega Kosovo nezavisno.

- Samo nas pustite na miru. Ćutimo kad pričate gluposti o Kosovu i o svemu drugome, ništa vam ne odgovaramo. Hajde, pustite nas malo - poručio je Vučić.

Prijedlogom strategije nacionalne sigurnosti Srbije utvrđena je obaveza "očuvanja i zaštite srpskog naroda gdje god da živi", a očuvanje entiteta RS postavljeno kao prioritet vanjske politike.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je Prijedlog strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije čin neprijateljskog odnosa prema BiH i da bi njegovo usvajanje donijelo dodatne tenzije na Balkanu.

VEZANI TEKST - Komšić: Strategija Srbije udar je na regionalni mir i stabilnost