open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić o upotrebi sile: Da su preskakali zid Bijele kuće, bili bi izrešetani
Reakciju, odnosno upotrebu sile, obezbjeđenja nazvao je blagom, kazavši da je rezultirala sa "dvije ogrebotine", a javnosti je želio predstaviti da su to sinoć pred Predsjedništvom Srbije protestovali mahom maloljetni Romi
11.08.2019. u 14:54
get url
text

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su tokom protesta protiv vlasti "Jedan od pet miliona" pripadnici obezbjeđenja reagovali u skladu sa zakonom i uz primjenu minimalne sile, apelujući na policiju i pripadnike obezbjeđenja da demonstrantima dozvole da rade šta žele, osim da upadnu u zgradu Predsjedništva Srbije.

Na konfrenciji za novinare, a povodom sinoćnjeg događaja kada su demonstranti probali da uđu u zgradu Predsjedništva i toga što jedan od organizatora protesta tvrdi da ga je fizički napao pripadnik Vučićevog obezbjeđenja, predsjednik Srbije je kazao da su ljudi iz obezbjeđenja pripadnici Vojske Srbije koji obezbjeđuju zgradu Predsedništva.

On je naveo da je ispred Predsjedništva Srbije sinoć na protestu bilo između 225 i 228 osoba, na njegovo iznenađenje "među njima je bilo mnogo maloljetnih romskih mladića", te da je obezbjeđenje zgrade Predsjedništva, koje čini vojna policija, reagovalo bez upotrebe oružja i sa minimalnom upotrebom sile kako bi okupljene vratili iza ograde.

-Štitili su zakon, reagovali su veoma blago i rezultat poziva na upad u zgradu Predsjedništva su dvije ogrebotine, jedan naš pripadnik ima jednu ogrebotinu - kazao je.

Kako je rekao, oni koji šalju djecu na proteste moraju da preuzmu odgovornost.

-Da su preskakali ogradu u Bijeloj kući, treba da znaju da bi bili izrešetani. U Srbiji to tako neće biti. Koristim priliku da pozovem pripadnike vojne policije i specijalnih jedinica da ne poštuju strikno zakon, da im dozvole sve. Sljedeći put da ne bude obezbjeđenja, samo djevojke, koje će im reći kako da se ponašaju - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će tražiti da se sklone sve ograde.

-Samo da ne ulaze unutra, da ne pokušavaju nasiljem da zauzimaju institucije, to im neće biti dozvoljeno - rekao je Vučić.

On je rekao i da ne želi scene iz Pariza, "iz demokratske Evrope koja hapsi ljude".

Vučić je govorio i o petogodišnjem investicionom planu, koji predviđa kanalizaciju i vodovodne mreže u svim dijelovima Srbije, ulaganje u putnu infrastrukturu, pronatalnu politiku kako bi vantjelesna oplodnja bila besplatna, izgradnju metroa u Beogradu i izgradnju nacionalnog stadiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.