open-navfaktor-logo
search
Ugrožen mir
Vučić o dešavanjima na Kosovu: Danas su nam prijetili ratom
Vučić je na večerašnjoj press konferenciji u Beogradu komentarisao današnja dešavanja na jezeru Gazivode na sjeveru Kosova 
29.09.2018. u 22:41
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je dolazak Hashima Thacija, predsjednika Kosova, s pripadnicima specijalnih policijskih snaga ROSU na vještako jezero Gazivode na sjeveru Kosova "prijetnju ratom".

Srbijanski predsjednik smatra da je njegovim dolaskom "ugrožen i napadnut mir", te je dodao:

"Pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi iskoristili zajedno sa delom međunarodne zajednice za satanizaciju naše zemlje. Neki međunarodni faktori i dio prištinskih medija su se trudili da nas demonizuju i ovu posjetu pretvore u običnu šetnju, kafu. Kao našalili su se, prošetali dugim cijevima, maltretirali ljude i vratili se nazad".

- Danas su nam prijetili ratom i ujedinjavanjem protiv Srbije. Ni protiv bilo koga nemamo ništa. Želimo se ujediniti u borbi za istinu, a ne protiv nekoga. Niko nije toliko neodgovoran i neozbiljan da dovede do sukoba dva naroda zbog internih političkih razloga. Vjerujem da ne postoji takva budala na svijetu. Jeste li čuli da predsjednik ide na kafu sa 120 dugih cijevi? Skupa ta kafa. Gazivode je stvorio srpski čovjek jer je to vještačko, a ne prirodno jezero - kazao je.

Vučić je ukazao da je u pratnji Thacija bilo između 110 i 130 pripadnika specijalnih policijskih snaga koji su bili "naoružani dugim cijevima". Tvrdi da su oni zauzeli sve "pristupne saobraćajnice i objekte na Gazivodama".

- Maltretirali su više osoba. Privodili ih i zadržavali. Nemaju šta da traže na sjeveru Kosova i Metohije s dugim cijevima – naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, ovim je prekršen Član devet o principima odnosa između Srbije i Kosova jer je u tom dijelu Kosova regionalni policijski komandir osoba srpske nacionalnosti.

- Srbi nisu ništa znali. Svi pripadnici policije su bili albanske nacionalnosti. A kaže se da će sastav policije na sjeveru odražavati etnički sastav stanovništva. Sastav je bio stoprocentno u korist Albanaca koji su izvršili banditski upad - kazao je predsjednik Srbije.

Podsjetio je i na fizički napad na političke predstavnike Srbije iz marta ove godine na Kosovu, nakon kojeg je uhapšen Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju. Okarakterisao je to dešavanje kao izrazom nepoštovanja Srbije kao države.

Prema Vučiću, na Gazivodama je bilo raspoređeno 12 specijalaca, 90 policajaca i isto toliko pripadnika policije je bilo u rezervi spremno da interveniše.

Naglasio je da srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova niko nije obavijestio o dolasku Thacija, a potom je dodao: "Danas se vidjelo da srpska suza nema roditelja, da naš narod nema na koga da se osloni osim na sebe i srpsku državu. Reakcija Evropske unije je takva da je rađe ne bih komentarisao. Pozvali su nas na uzdržanost, a čega da se uzdržimo? Čime smo ih naterali da gaze sporazume?".

Pozvao je srpsko stanovništvo na Kosovu da ostane "mirno" i da će Srbija ipak nastaviti dijalog s Kosovom.

Podsjećamo, predsjednik Kosova, Hashim Thaci, je danas u toku dana posjetio sjever Kosova u pratnji nekoliko desetaka pripadnika specijalnih policijskih snaga rekavši da je riječ o sasvim običnoj posjeti lokalnom stanovništvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.