open-navfaktor-logo
search
New York
Vučić: Neriješeno pitanje Kosova opterećuje ekonomski razvoj Srbije i regije
Pošto su uveli carine u novembru 2018. godine izgubili smo oko 350 miliona eura do augusta ove godine, rekao je srbijanski predsjednik
26.09.2019. u 18:39
get url
text

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u New Yorku kako je za problem Kosova potrebno trajno rješenje koje mora biti postignuto tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno.

Naglasio je kako neriješeno pitanje Kosova opterećuje ekonomski razvoj i u Srbiji i u regiji.

- Počeli smo se boriti za trajno rješenje i očekujemo da svijet shvati naše pozicije i argumente i da ne podržava suprotnu stranu kao što su činili od 1999. do 2008. godine - rekao je Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Mišljenja je kako je put ka rješenju usporen zbog "tenzija i unilateralnih poteza Prištine koji čine sve da bude teže."

- Pošto su uveli carine u novembru 2018. godine izgubili smo oko 350 miliona eura do augusta ove godine - rekao je srbijanski predsjednik i dodao da je Srbija umjereno i odgovorno odgovarala i nije uvela protivmjere.

Govorio je i o aktualnim projektima posvećenim povezivanju Balkana.

U tom kontekstu spomenuo je i da za desetak dana počinje izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, kao i da se radi na povezivanju autoputem s Banjom Lukom.

Spomenuo je i razgovor s premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije s kojima je planirano osnivanje zajedničkog tržišta.

Naveo je kako to zajedničko tržište nije zamjena za Evropsku uniju i da niko ne treba da se plaši nove Jugoslavije, već da ono predstavlja "izražavanje naše brige za nas dok ne završimo eurointegracije."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.