open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
Vučić: Nek Priština povuče odluke, Thaci: Dijalog ne ide sa ultimatumima
Prema saopćenju Kabineta visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, Mogherini je pozvala dvojicu lidera da, u cilju normalizacije odnosa, što prije ispune zahtjeve u okviru dijaloga Beograda i Prištine
08.11.2018. u 22:03
get url
text

U Briselu je danas održan zajednički sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Kosova Hashima Thacija i visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema saopćenju Kabineta visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, Mogherini je pozvala dvojicu lidera da, u cilju normalizacije odnosa, što prije ispune zahtjeve u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Također je pozvala obje strane da se uzdrže od riječi, postupaka i sankcija koje su protivne procesu normalizacije odnosa.

Osim toga, na sastanku je razgovarano o koracima koje je potrebno poduzeti u budućnosti.

Podsjetimo, posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je 18. jula. Nastavak dijaloga bio je potom zakazan za 7. septembar u Briselu, ali se Vučić i Thaci tada nisu sastali, već je Mogherini održala odvojene sastanke s njima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da će se dijalog sa Prištinom nastaviti kada albanska strana povuče protivpravne odluke.

-Dijalog će se nastaviti kada Priština povuče svoje protivpravne odluke. Uvijek smo spremni da razgovaramo o budućnosti i kompromisima (...) Niko se od naših ljudi ovdje neće pojaviti dok Priština ne povuče odluke - rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije, poslije razgovora sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

On je rekao da je Priština najavila osnivanje Vojske Kosova i slanje jednog garnizona na sjever, gdje žive Srbi, ali da to Srbija neće dozvoliti.

Vučić je rekao da su pred Srbijom "teški dani u političkom smislu" jer je Priština protivpravno suprotno CEFTA sporazumu uvela dodatne takse na robu iz Srbije i da Albanci žele da otmu eketroprenosnu mrežu, koja je u nadležnosti Srbije.

-Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sjever Kosova, protivpravno. U nacrtu, prijedlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara Zajednica srpskih opština, a onda dvije mješovite kompanije na sjeveru koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori - rekao je Vučić.

On je rekao da će ta odluka biti donijeta sutra ili u ponedjeljak i da će rukovodstvo Elektromreža Srbije imati njegovu punu podršku i da Srbija neće poštovati odluku o integraciji elektroprenosne mreže u kosovski elektroprivredni sistem. Vučić je dodao da Kosovo pred sjednicu Interpola, na čijem dnevnom redu je rasprava o njegovom članstvu u toj organizaciji, vrši pritiske i prijete zemljama kako bi podržale članstvo.

Mogućnost postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma trenutno je jako mala, izjavio je večeras u Briselu predsjednik Kosova Hashim Thaci nakon sastanka sa Vučićem održanog uz posredovanje visoke predstavnice EU Federice Mogherini.

Kosovski predsjednik je naveo da teme o kojima se razgovara i o kojima će se razgovarati nisu lake, ali da je u interesu obiju zemalja da se postigne mirovni sporazum koji bi i Kosovu i Srbiji otvorio evropsku perspektivu, a Kosovu i globalnu perspektivu i napredak.

-Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se kretati stvari, ali mogu ponoviti da to nije lak izazov suočiti se ovdje sa svom tom aparaturom Srbije. Zbog toga mislim da je u interesu da cijela kosovska politička scena bude hrabra, energična i odlučna da dođe ovdje i svi se suočimo i postignemo napredak - kazao je Thaci novinarima nakon završenog sastanka.

Thaci je naglasio da je pravi moment za suočavanje sa velikom preprekom, zvanom Srbija i Aleksandar Vučić i njihovom arogantnom ofanzivom u odnosu na državu Kosovo.

-Mala je mogućnost za sporazum, ali treba da radimo i treba da nastavimo - kazao je Thaci.

Odgovarajući na pitanja novinara, Thaci je kazao da je večerašnji diskurs Srbije bio agrresivan i arogantan, dok je diskurs Kosova bio pravedan za postizanje balansiranog sporazuma, koji bi podrazumijevao obostrano priznanje i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, s realnom mogućnošću zamjene za rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Komentarišući izjavu Vučića da srpska strana neće pregovarati, dok Kosovo ne ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, Thaci je kazao da Beograd nema potrebe da se boji dijaloga jer će Kosovo biti odgovorno i u dijalogu i u svom djelovanju.

-Ako je Beograd mislio da će mu biti lako sa kosovskom stranom, pogriješio je - dodao je Thaci.

Poručio je i da ni dijalog, ni pregovori, ne idu sa ultimatumima, niti agresivnim glasovima.

-Mi ćemo biti korektni i konstruktivni, ali i odlučni u postizanju sporazuma o obostranom priznanju i učlanjenu Kosova u UN - kazao je Thaci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.