open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Vučić naredio punu borbenu gotovost vojske zbog racije kosovske policije
Svoje specijalne jedinice je u stanje pune pripravnosti stavio i MUP Srbije
28.05.2019. u 08:29
get url
text

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih jedinica, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) rano jutros ušle na sjever Kosova i uhapsile najmanje pet osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Svoje specijalne jedinice je u stanje pune pripravnosti stavio i MUP Srbije. Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhapšeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu. Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.

 Direktor Ureda za Kosovo vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, "jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku", prenosi Hina.

 Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoiposatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine" o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.  Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.

U regionu Mitrovica sjever i Mitrovica jug, Policija Kosova u saradnji sa Inspektoratom Policije Kosova i uz pomoć drugih relevantnih jedinica, na osonovu naloga Osnovnog suda u Prištini, od jutros sprovodi operaciju, koja je rezultirala pritvaranjem nekoliko policajaca i građana, prenosi Anadolu Agency. 

Ovoj policijskoj operaciji, kako je saopćeno iz Policije Kosova, prethodila je višemjesečna istraga IPK-a i PK-a, predvođena Specijalnim tužilaštvom Kosova, što je rezultiralo osnovanom sumnjom da su neki policijski službenici i neki građani uključeni u krivično djelo "učešće ili organizacija kriminalne grupe" u vezi sa drugim krivičnim djelima, kao što su "krijumčarenje robom", "zloupotreba službene pozicije", "podmićivanje", "zabranjena trgovina" itd.

-Uprkos nailasku na oružani otpor u Sjevernoj Mitrovici, policijska operacija se nastavlja, uključujući hapšenje i kontrolu nekih lokacija, što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza, uključujući oružje sa dugim cijevima - navodi se u saopćenju Policije Kosova. 

Policija, u saradnji sa pravosuđem i Inspektoratom, ostaje posvećena ispunjavanju svojih zakonskih obaveza i odgovornosti u cilju održavanja javnog reda i mira, sprečavanja nezakonitih aktivnosti, bez obzira na učešće osoba u slučajevima, dodaje se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.