open-navfaktor-logo
search
Srbija
Vučić naredio prekid komunikacije sa kosovskim organima bezbjednosti i KFOR-om
Predsjednik Srbije će večeras donijeti odluku o mogućem odlasku na Kosovo 
07.09.2018. u 09:34
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je vojsci, a zatim zatražio od policije i Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA), da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji djeluju na teritoriji Kosova.

Kako saznaje Radio-televizija Srbije, Vučić je ovo naredio zbog navoda da Priština ne dozvoljava da on tokom svoje posjete Kosovu, zakazane za 8. i 9. septembar, posjeti i Gazivode, zbog čega je čitav njegov odlazak na Kosovo doveden u pitanje. Vučić će večeras donijeti odluku o mogućem odlasku na Kosovo.

Srbijanski predsjednik je do kasno sinoć sa svojim najbližim saradnicima razmatrao situaciju, ali su i oni ostali podijeljeni u vezi s tim da li bi trebalo da posjeti Kosovo ili ne.

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli izjavio je da može da se dogodi da predsjedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo i da bi mogao da "prođe kao nedavno direktor Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Marko Đurić". 

- Ne znam da li Vučić dolazi na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog, nema zbog čega da ide na Gazivode i ne zna se da li dolazi - rekao je Veseli. 

Vučić danas ide u Brisel na nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se Vučić sigurno sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a da će o ostalim sastancima, među kojima i i sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, odlučiti naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.