B92 je javio da je premijer Kosova Albin Kurti optužio Srbiju za tri genocida na šta je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oštro odgovorio. Kurti tvrdi da se prvi genocid dogodio 1878. godine, a poslednji 1999. godine, a pisanje B92 prenijela je i kosovska Koha Ditore.

Nakon sastanka Kurti je rekao da je predložio sporazum u šest tačaka, ali je odbijen, bez da je prijedlog pročitan, piše Koha Ditore. Kaže da se sporazum podrazumijevao proglašenje mira.

- Dogovoreno je da će se progovarači sresti krajem avgusta, a u septembru će biti sastanak lidera. Ne znam zašto bi bio problem da se suočimo s proslošću kada znamo da imamo probleme iz prošlosti. Žalosno je da nismo postigli dogovor - rekao je Kurti.

O samoj atmosferi na sastanku premijer Kosova rekao je da je bila ista kao i na prethodnom, jer nije prihvaćena fraza "suočavanja s proslošću".

- Mi smo dobili prijedloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima. I Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila - rekao je nakon sastanka Vučić.

Kaže da se radilo o tri tačke, i to intenziviranje zajedničkih napora u identificiranju nestalih osoba, uzdržavanje od daljnjih situacija koje bi mogle da povećaju napetost na terenu i redovni sastanci pregovarača.

- Sve vrijeme su uslovljavali novim kriterijumima. Njihovo izlaganje je bilo da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu. Onda nam je objašnjavao da albanska imena vuku imena iz toponima u Srbiji, možete da vjerujete da to čovjek poslije 150 godina govori - rekao je Vučić.

On je naveo i da je Srbija spremna da razgovara o svemu, ali je očigledno da neko ne želi.

- Sve se svodi na jedno isto - neko će da natjera Srbiju da prizna Kosovo - ističe.