open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić na otvaranju sajma naoružanja: Nema milostinje za slabe, poštovanje onima koji su snažni
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, kada se govori o miru i stabilnosti, u svijetu interesa nema milostinje za slabe već postoji poštovanje za one koji su snažni.
12.10.2021. u 13:44
get url
text

Vučić je otvarajući Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Beogradu naglasio da je važno da Srbija razvija svoju odbrambenu industriju kako bi mogla da čuva mir i stabilnost i kako ne bi bila ponižavana i ugrožavana.

Istakao je da je Srbija u prethodnih nekoliko godina uspjela da vojsku i vojnu industriju "stavi na pijedestal narodnog povjerenja" koje svakako pripada Vojsci Srbije "ne samo zbog historijskih zasluga".

Govoreći o oklopnom vozilu "Lazar 3" sa topom od 30 milimetara koje se proizvodi u Srbiji, Vučić je ukazao da je to "omiljeno oruđe" načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, koji ga "voli više od svih naših noviteta".

Vučić je ukazao da ne zna šta je toliko posebno u vezi sa "Lazarom 3" dodavši da "ćemo valjda imati prilike da se uvjerimo".

Naglasio je da Srbija danas, kroz organizovanje samita Pokreta nesvrstanih zemalja "promoviše multilaterlizam" i da vjeruje da su diplomatski napori Srbije da promoviše mir i stabilnost prepoznati u cijelom svijetu. Podsjetio je da je Srbija domaćin "čak 117 delegacija iz cijelog svijeta" dok istovremeno organizuje "jedan od najznačajnijih sajmova naoružanja u ovom dijelu Evrope".

- Osnovni cilj i ključna politika mora da bude mir i stabilnost - napomenuo je Vučić i podsjetio da narodna mudrost kaže da nema puta ka miru, već da je mir put.

Vučić je rekao da je posebno sretan što je ovogodišnji sajam najveći do sada i što pokazuje najviše noviteta u desetogodišnjoj historiji.

Uz ocjenu da je teško suprotstaviti se velikim silama u promociji naoružanja i vojne opreme, naglasio je da je za Srbiju važno da izabere one oblasti naoružanja u kojima može da se takmiči. Istakao je da je za Srbiju važno što je na sajmu prisutan veliki broj ministara odbrane i načelnika generalštaba te prijatelja iz mnogih zemalja.

Dodao je da će oni "imati šta da vide", a da će se Srbija postarati da cijena bude "razumna i pristojna" i da će kupci dobiti "dobar i pouzdan proizvod".

Komentarišući izjavu predsjednice Kosova Vjose Osmani koja je poručila državama koje učestvuju na samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da ne nasjedaju na propagandu Srbije, Vučić je rekao da, iako nije vidio tu izjavu, kosovkse vlasti "misle da je politika u tome što će svaki dan da napadnu Srbiju i negiraju ono što Srbija radi".

Rekao je da vlasti Kosova misle da se problemi rješavaju ukoliko se daju "što agresivnije izjave, a da ne morate ništa da radite, dovoljno je da objavite svoj stav".

Naglasio je da Srbija nikoga ne vara i ne obmanjuje i da ako neko nekoga obmanjuje "onda su to oni, i ne samo oni, jer oni nisu važni, već oni koji ih podržavaju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.