open-navfaktor-logo
search
Velika pošiljka
Vučić na aerodromu dočekao avion sa milion kineskih vakcina
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" pošiljku od milion kineskih vakcina.
16.01.2021. u 10:31
get url
text
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

- Prva smo zemlja u Evropi koja je dobila kinesku vakcinu. Ja ću biti najvjerovatnije taj koji će iz vlasti primiti vakcinu ovog proizvođača - rekao je Vučić.

Radi se o vakcinama kompanije Sinofarm, a skupa sa Vučićem ih je na aerodromu dočekala kineska ambasadorica u Srbiji, šef BIA-e Bratislav Gašić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Ovo je nevjerovatna stvar. Ne znam da li ljudi razumiju koliko ova pošiljka znači za našu zemlju - rekao je Vučić novinarima.

Dolaskom kineske vakcine Srbije će, prema pisanju tamošnjih medija, biti jedina koja ima na raspolaganju tri vrste vakcina.

Ukoliko odmah Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedjelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju.

- Ukoliko to bude uspješno i vakcina prođe sve te pragove do konačne dozvole za upotrebu, krenut ćemo u nedjelju, ponedjeljak da vakcinišemo građane koji su izrazili želju da se vakcinišu ovom vakcinom - rekao je u petak pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.