- Prva smo zemlja u Evropi koja je dobila kinesku vakcinu. Ja ću biti najvjerovatnije taj koji će iz vlasti primiti vakcinu ovog proizvođača - rekao je Vučić.

Radi se o vakcinama kompanije Sinofarm, a skupa sa Vučićem ih je na aerodromu dočekala kineska ambasadorica u Srbiji, šef BIA-e Bratislav Gašić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Ovo je nevjerovatna stvar. Ne znam da li ljudi razumiju koliko ova pošiljka znači za našu zemlju - rekao je Vučić novinarima.

Dolaskom kineske vakcine Srbije će, prema pisanju tamošnjih medija, biti jedina koja ima na raspolaganju tri vrste vakcina.

Ukoliko odmah Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedjelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju.

- Ukoliko to bude uspješno i vakcina prođe sve te pragove do konačne dozvole za upotrebu, krenut ćemo u nedjelju, ponedjeljak da vakcinišemo građane koji su izrazili želju da se vakcinišu ovom vakcinom - rekao je u petak pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.