open-navfaktor-logo
search
Nakon incidenata
Vučić: Moramo da živimo zajedno, Priboj neće biti bez Bošnjaka
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Priboju zbog niza incidenata kojim su vrijeđani Bošnjaci, a koji su se u toj općini na jugozapadu Srbije dogodili početkom ove godine.
12.01.2022. u 12:56
get url
text

Zbog aktuelne situacije Vučić se sastao s rukovodstvom Priboja, predstavnicima bošnjačkih stranaka koje participiraju u vlasti te predstavnicima vjerskih zajednica.

Kazao je i kako u Priboju boravi da bi pokušao da smiri situaciju i kaže Bošnjacima Priboja da su u Srbiji sigurni, da im on to garantuje, jer je Srbija njihova zemlja.

- Ludih glava ima puno, zato mi moramo biti ti koji će smirivati napetu situaciju. Odgovornost funkcije mi nalaže da budem oštriji prema Srbima. Ja sam Srbin, predsjednik Srbije, ali ja ne mogu da zamislim Priboj bez Bošnjaka. Garantujem da Priboj neće biti bez Bošnjaka, jer imaju ista prava kao Srbi, nema jačeg, svi su jednaki pred zakonom - izjavio je predsjednik Srbije u Priboju.

Poručio je da će vinovnici incidenata u Priboju imati posla s državom i svi koji se usude da učine neko krivično djelo. Naveo je da tužilaštvo radi svoj posao u slučaju pripadnika Granične policije koji su pjesmama veličali genocid u Srebrenici i tako uznemirili Bošnjake koji žive u Priboju.

- Protiv njih, onih koji su pjevali 'da će Sjenica biti nova Srebrenica, a Novi Pazar novi Vukovar' je pokrenut disciplinski postupak, oni će biti i razmješteni iz Priboja, a tužilaštvo radi svoj posao u tom slučaju. Postupak se vodi i prema onima koji su pjevali 'Božić je, pucaj u džamije'. Ljudi, da li ste normalni, smirite emocije, zar da rušite ono što godinama gradimo - rekao je Vučić.

Kazao je da će "svi koji bi da pale, ubijaju, pucaju i kolju" završiti u zatvoru.

- Svako onaj ko misli da ugrozi nečiji život, kuću, džamiju i crkvu, imat će posla s državom koja neće imati milosti i koja će nemilosrdno djelovati i ja zato molim takve ljude da ne izazivaju državu i ne provjeravaju snagu države - izjavio je.

Vučić je istakao da Bošnjaci i Srbi vijekovima žive u Priboju i okolini i da tako mora ostati.

- Moramo da poštujemo naše prijatelje i sunarodnike muslimane, da poštujemo džamije isto kako poštujemo manastire i crkve. Ovo je zemlja svih Bošnjaka i svakog čovjeka jednako kao i naša. Ne postoji pojedinac jači od države, pred zakonom su svi jednaki bez obzira na ime - kazao je Vučić.

Vučić je tokom sastanka u Domu kulture u Priboju razgovarao i s povratnicima Bošnjacima s teritorije Priboja. S njima je razgovarao o nastavku sprovođenja povratničkog programa te infrastrukturnim projektima, ali i o statusu Bošnjaka iz Sjeverina kao civilnim žrtvama rata.

Nakon tog sastanka Vučić je otišao i do Hasan-agine džamije u centru Priboja i okupljenim vjernicima poručio da se osjećaju sigurno jer im, kako je kazao, predsjednik njihove države to garantuje.

O međuvjerskim odnosima i očuvanju mira među vjernicima u Priboju, predsjednik Srbije je razgovarao sa vladikom mileševskim Atanasijem i muftijom Islamske zajednice u Srbiji Mevludom ef. Dudićem. Dudić je zajedno s imamima Medžlisa Islamske zajednice Priboj zatražio pomoć i podršku Vučića za izgradnju džamije u Novom Priboju, a na šta vjernici čekaju oko 30 godina.

Posjeti Vučića Priboju prethodio je obilazak fabrika u Slobodnoj industrijskoj zoni, među kojima je turska kompanija "Flex Academy", koja zapošljava gotovo 300 Pribojaca. Tom događaju prisustvovali su ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy i generalni konzul Turske u Novom Pazaru Basar Basol.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.