open-navfaktor-logo
search
Zapaljiva retorika
Vučić iz Indije: Ako oni ubiju jednog hindusa, mi ćemo ubiti 100 muslimana
Hinduistički monah poznat po svojoj zapaljivoj antimuslimanskoj retorici predvodi nacionalističku hindu Bharatiya Janata stranku (BJP) na izborima u najmnogoljudnijoj indijskoj državi koji se održavaju u četvrtak, gdje bi značajna pobjeda mogla da ga stavi u poziciju da naslijedi premijera Indije, Narendru Modija, prenosi AFP. 
08.02.2022. u 10:05
get url
text

Monah Yogi Adityanath, star 49 godina, izazivao je kontroverze još od svog iznenadnog imenovanja 2017. godine za glavnog ministra Utar Pradeša, države u sjevernoj Indiji u kojoj živi više od 200 miliona ljudi - više od cjelokupnog stanovništva Brazila.

Vlada nije učinila ništa da korigira njegove stavove, a dok on traži drugi mandat, on poziva hinduističke glasače da podrže BJP, u namjeri da se jasno postave kao nadmoćna većina protiv muslimana koji čine jednu petinu stanovništva te savezne indijske države.

Modijev štićenik i tvrdolinijaš, Adityanath je sada postao popularan i izvan države Utar Pradeš, zahvaljujući svojim vatrenim govorima i predstavljanju sebe kao čvrstog administratora koji ne trpi gluposti.

Rođen kao Ajay Singh Bisht, Adityanath ima skromno porijeklo - njegov otac je bio čuvar šuma, a on je bio jedan od sedmero braće i sestara. Dok je studirao matematiku na univerzitetu, Adityanath je postao aktivista u studentskom krilu Rashtriya Swayamsevak Sangh, desničarske hinduističke organizacije koja se smatra ideološkim izvorom BJP-a.

Uoči kreiranja biračkih odbora ove sedmice, monah obučen u odjeću boje šafrana nije se ustručavao u svojim govorima niti je birao riječi, rekavši da će to biti borba između "80 posto i 20 posto", misleći na demografsku podjelu države po pitanju vjere.

- Ako oni ubiju jednog hindusa, mi ćemo ubiti 100 [muslimana] - izjavio je na jednom političkom skupu 2007. godine Yogi Adityanath.

Premijer Indije Narendra Modi tada je lično učestvovao u njegovoj kampanji. Adityanath je bio parlamentarni zastupnik u pet uzastopnih mandata. U vođenju svoje antimuslimanske politike, dok je Trump bio predsjednik SAD-a, redovno je hvalio njegovu uredbu o zabrani ulaska muslimana u SAD.

U stranci ga vide kao mogućeg nasljednika Modija, koji je 20 godina stariji od njega.

Njegov dobar rezultat na izborima koji će imati sedam krugova glasanja prije prebrojavanja početkom marta, samo će ojačati taj njegov status i potencijalno preuzimanje pozicije premijera nakon odlaska Modija. 

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da BJP ima podršku oko 43 posto, daleko ispred socijalističke stranke Samajwadi i dovoljno lako da osvoji apsolutnu većinu na izborima. 

- Prerano je govoriti o njegovoj ulozi u budućnosti. Ali jasno je da je on drugi čovjek nakon Modija u Indiji - rekao je član BJP-a za AFP, ali je želio ostati anoniman. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.