open-navfaktor-logo
search
Američki ambasador
Vučić i Vlada Srbije spremni za kompromis sa Kosovom
Vrijeme je da se smirimo i fokusiramo na dugoročne interese Srbije i Kosova, poručio je Kyle Scott
24.09.2019. u 17:59
get url
text

Američki ambasador u Beogradu Kyle Scott uvjeren je da su Vlada Srbije i njen šef države Aleksandar Vučić spremni na kompromis o Kosovu, ali je ocijenio da se obje strane moraju potruditi da obnove prekinuti dijalog o normalizaciji odnosa i vrate se za pregovarački sto.

Scott, kojem krajem godine istječe mandat šefa diplomatskog predstavnika SAD-a u Srbiji, poručio je da će nova Vlada Kosova morati ukinuti jednostrano uvedene carinske takse na uvoz robe iz Srbije, ali da bi i Beograd morao poduzeti „određene korake“ u pravcu obnove dijaloga.

- Nadam se - kad završe izbori na Kosovu - da ćemo imati formiranje nove vlade koja će biti opredijeljena vratiti se za pregovarački sto. Ukidanje taksi je neophodno, ali i Srbija mora poduzeti neke korake i - uz najoptimističniji scenarij - nastavak pregovora možemo imati i prije početka izborne kampanje u Srbiji (u proljeće 2020. godine) - rekao je američki ambasador za N1.

Po njegovoj ocjeni, jasno je da u Srbiji postoji problem vezano uz to šta ona treba dati da bi se došlo do kompromisa.

- Uvjeren sam da su Vlada i predsjednik Vučić spremni potražiti komprimis - rekao je Scott, ocijenivši kako su u međuvremenu Srbija i Kosovo ušli u jedan negativan ciklus.

- Vrijeme je da se smirimo i fokusiramo na dugoročne interese Srbije i Kosova - poručio je američki ambasador u Beogradu.

Scott je ocijenio kako je "jedan od većih problema u Srbiji" to što se narod i državno vodstvo nikada nisu pomirili s tim da je Kosovo suverena i neovisna zemlja, te činjenica da Washington ima utjecaja na Prištinu, ali ne odlučuje o njihovoj sudbini.

Američkom ambasadoru mandat prestaje krajem ove godine, a u razgovoru je naglasio kako očekuje da će tokom mandata njegovog nasljednika biti postignut dodatni napredak u kosovskom dijalogu.

Nedavno imenovanje Mathewa Palmera specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan, Scott je ocijenio važnim signalom za sve zemlje u regiji da Amerika želi ovdje ostati i igrati jaču ulogu u rješavanju problema u regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.