Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je Vučića i Kurtija u Brisel kako bi se pronašlo "evropsko rješenje" za pitanje registarskih tablica na sjeveru Kosova.

Tačan termin susreta ovisit će od potvrde lidera, odnosno, kako kaže izvor RSE, od logistike i dostupnosti strana.

Ako se susret održi u nedjelju bit će to u popodnevnim satima, a u slučaju da se pomjeri za ponedjeljak, onda bi se lideri sastali već ujutro.

Susret dvojice lidera održat će se uoči početka implementacije odluke kosovskih vlasti o novčanim kaznama za vlasnike vozila sa srbijanskim registarskim tablicama.

RSE podsjeća kako je nova kriza na relaciji Priština – Beograd nastala nakon što su pripadnici srpske zajednice sa sjevera Kosova napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vlade u Prištini o zabrani korištenja registarskih tablica izdanih u Srbiji.

Takve registracije koriste lokalni Srbi u četiri općine na sjeveru Kosova: Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

- Ima 9.000 automobila sa nelegalnim srbijanskim registarskim oznakama. To je manje od 10 posto automobila u vlasništvu Srba na Kosovu, tako da je mali broj Srba koji odbija ove (kosovske) registaracije - rekao je kosovski premijer.