open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić i Dodik dogovorili korake u vezi sa zajedničkim udžbenicima u Srbiji i RS-u
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o značaju Dodikove posjete Turskoj.
09.03.2021. u 14:47
get url
text

Oni su razgovarali i o Vučićevoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, kao i o značajnijoj podršci Srbije RS-u, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Dogovoreno je da Srbija intenzivira svoju podršku RS-u, a na zahtjev Dodika, Srbija će posebnu i veliku podršku pružiti općinama Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Nevesinje i Drvar. Riječ je o manje razvijenim općinama u BiH koje su dijelom stradale u posljednjim zemljotresima, a ta mjesta su, kako je istaknuto, od posebnog strateškog značaja za srpski narod. 

Vučić je rekao da će Srbija pomoći i da će uvijek biti uz svoj narod zapadno od Drine, poštujući međunarodne zakone i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. 

Također, dvojica sagovornika su ocijenili da srpski narod u sferi politike, ekonomije, a posebno kulture i obrazovanja, mora da pruži što jedinstveniji odgovor na savremene izazove. U skladu sa tim, Vučić i Dodik dogovorili su učešće stručnjaka iz RS-a u zajedničkom pisanju udžbenika iz srpskog jezika, historije i geografije za teritorije Srbije i RS-a. 

Dodik se posebno zahvalio Srbiji na vakcinama koje je donirala Bosni i Hercegovini. Članovi Predsjedništva BiH trebalo bi sredinom marta da putuju u Tursku, a povod je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.