open-navfaktor-logo
search
Uvjeren u pobjedu
Vučić: Građani Srbije izglasali promjene Ustava
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je više od 60 posto građana izašlih na referendum glasalo "da" i na taj način su se izjasnili da su za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa. 
16.01.2022. u 22:31
get url
text

Vučić je naveo da je 60,48 građana izašlih na referendum o promjeni Ustava glasalo za promjene, a 39,52 posto protiv. Naglasio je da je razlika oko 400.000 glasova između onih koji su zaokružili "da" i građana koji su zaokružili "ne".

Napomenuo je da prebrojano 97,02 posto biračkih mjesta i da je ostalo da se brojanje završi u Novom Pazaru i na Voždovcu. Istakao je da je Srbija poslala dobru sliku u svijet.

- Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju - poručio je Vučić, prenosi RTS.

Izlaznost je prema prvim procjenama bila nešto manja od 30 posto. U pogledu izlaznosti ne postoji cenzus kao uvjet da bi referendum uspio, a rok za objavljivanje zvaničnih rezultata je petak, 21. januar do 20 sati.

Inače, kada je riječ o sudstvu, predložena promjena je da će sve sudije birati Visoki savjet sudstva, a mandat sudije će od od početka biti neograničen, dok će Narodna skupština Srbije biti izuzeta iz postupka izbora sudija.

Kada je riječ o promjenama koje se predlažu u tužilaštvu, najznačajnija glasi – umjesto Narodne skupštine, Visoki savjet tužilaca će birati tužioce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.