open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Da nije bilo Dejtona, pitanje je da li bi nam ostalo stanovništvo u Banjoj Luci
Tokom konferencije za medije, koja je održana nakon sastanka predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, akteri su odgovarali i na pitanja medija.
26.08.2020. u 13:04
get url
text

Na upit agencije Tanjug o mogućnosti nametanja statusa entiteta RS na dnevni red sastanka u Washingtonu između Vučića i rukovodstva Kosova, Dodik je kazao da zna da će sastanak biti težak.

- Potpuno sam uvjeren da najbolji predstavnik za pitanje Kosova je predsjednik Vučić. Ja sam ranije govorio o tome i rekao da kada je Vučić dolazio na vlast, pitanje Kosova u mnijenju u Srbiji je bilo gotovo riješeno, svi su smatrali da je to nedodirljivo gotovo, samo je pitanje kada će se to verificirati. Predsjednik Vučić kao odgovoran državnik i političar je to pitanje stavio kao jedan od važnih prioriteta, sam sebi namećući određeni teret – izjavio je Dodik.

Konstatirao je da je davno prestao vjerovati međunarodnoj zajednici, te je kritikovao međunarodnu zajednicu zbog priznavanja BiH.

- Da li će se pitanje RS-a potegnuti u Washingtonu. Moram da kažem da neko sa strane nameće to pitanje. Ako se pruži prilika, možda da se upotrijebi neka argumentacija, ali mi ne tražimo, ne uvjetujemo i ne zahtjevamo da to tako bude. Znaju Amerikanci dobro šta su radili u BiH. Znaju oni veoma dobro i od nas traže zahvalnost za postojanje RS-a. RS je formirana 9. januara kao nezavisna država – tvrdi Dodik.

Vučić je kazao da će se u Washingtonu razgovarati o ekonomskim temama, da postoji mogućnost da će se govoriti o odnosima Beograda i Prištine, ali da mu niko nije spomenuo BiH u tom kontekstu. Na upit Tanjuga o navodnim napadima iz BiH na Vučića i "prijetnjama SDA opstanku RS-a", što je, prema ocjeni Tanjuga, "jedina tačka programa SDA", predsjednik Srbije je izjavio da se mora razumjeti na pragmatičan način sve ono što se dešava u svijetu.

- Da li je baš za sve bio kriv Milošević i da li je baš za sve bili krivi Tadić i Koštunica 2008. i čime su to izazivali pa su se takve stvari dešavale. Uvijek ste imali različite aršine, kao što danas imate različite aršine o miješanju u unutrašnje stvari pojedinih zemalja – izjavio je Vučić.

Kazao je da Srbi moraju razumjeti da manje kukaju zbog toga, te da se ne pozivaju na pravdu u međunarodnim odnosima. Srbijanskim liderima u prošlosti je, kako je kazao, zamjerao to što nisu znali da procjenjuju međunarodne, pravne i političke okolnost, što je Srbiju, smatra, dovelo do katastrofe.

- Ja sam danas i slušajući predsjednika Dodika, ne postoji Srbin koji bi vjerovatno rekao da nešto nije istinito i nekako sam se osjetio postiđenim, kao da mi zaustavljamo negdje nešto čega bi bilo da nema mene ili da nema nekog drugog u rukovodstvu Srbije. Znam ja da predsjednik Dodik odlično razumije poziciju Srbije, ali molim sve Srbe da dobro razumiju našu poziciju. Ne zaboravite da je pred Dejtonski sporazum bila velika ofanziva hrvatsko-bošnjačkih snaga na RS. Protjerali su nam prvo Hrvati 250.000 ljudi sa vjekovnih ognjišta u Krajini, a zatim je uslijedio napad koji, pitanje je da nije bilo mirovnog sporazuma da li bi nam ostavio i stanovništvo u Banjoj Luci, a da ne govorim o mnogo drugih manjih mjesta u RS-u. To je moglo da se dogodi, ne zato što narod RS-a nije branio i štitio svoje ognjište, već zato što je Srbija bila očajno slaba ekonomski i što ništa nije mogla da uradi i pomogne, ni na koji način – izjavio je Vučić.

Izbjeglice iz Vojvodine su se, dodaje, provodile do Kosova kako bi popravili demografsku strukturu.

- I zabranili smo im ulazak u Beograd da gospoda iz centra grada, koja pije kafe i kritikuje cijeli svijet, ne vidi kako nam je narod ugrožen i kako nam je narod protjeran sa svojih ognjišta. Zato je politika koju vodim takva da da najviše rezultata u saradnji sa RS-om, ali da ne ugrozimo ni RS ni Srbiju. Zato ću da insistiram na miru i da mi ne pravimo takve greške kao narod, da razgovaramo sa Bošnjacima – poručio je Vučić.

Tvrdi da ga ne interesiraju reakcije iz Sarajeva, koje je pripisao predizbornom periodu, te je poručio da neće biti novih oluja i progona Srba, ali da će Srbija uraditi sve što može da se sačuva mir i integritet RS-a u okviru BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.