open-navfaktor-logo
search
Podizanje tenzija
Vučić: Ako bi Srbi organizirali izbore na Kosovu, albanska policija bi pucala na njih
Predsjednik Aleksandar Vučić gostujući na RTS-u ocijenio je da ako bi Srbi organizirali izbore na Kosovu, albanska policija bi pucala na njih njih.
25.03.2022. u 21:29
get url
text

- U tom slučaju imali bismo desetine i stotine mrtvih - zaključio je on.

Vučić je otkrio kako će se svim Srbima sa Kosova omogućiti da glasaju u centralnoj Srbiji.

- Mi ćemo omogućiti onima koji žele da glasaju u centralnoj Srbiji. Krenu li Srbi da organizuju izbore, albanska policija će da puca na njih. U tom slučaju imali bismo desetine i stotine mrtvih - rekao je Vučić, prenio je B92.

Naveo je da je ideja kosovoskog premijera Aljbina Kurtija bila da dobije tehničko priznanje Srbije.

- Ideja je i da ja ostanem bez tih 50.000 glasova koliko bih realno dobio. Najmanji je problem sada u tome koliko ću ja dobiti manje glasova. U poređenju sa rizicima i gubitaka života to je mnogo manje bitno. Ali, lako je donositi odluke na prečac, zato što se to nekome dopada - poručio je Vučić.

Dodao je kako je to je pitanje mnogo veće odgovornosti.

- Hoćete li da umjesto naših budu albanski policajci na sjeveru Kosova, da sude srpske sudije ili albanske? - upitao je predsjednik Srbije.

Osvrnuo se i na 2008. godinu i proglašenje nezavisnosti Kosova.

- Albanci su proglasili nezavisnost i imali sve u svojim rukama, postavili su prijelaze na Jarinju i Brnjaku prije 12 godina. U to vrijeme 90 zemalja je priznalo nezavisnost, a koliko ih je priznalo od tada, a koliko povuklo priznanje? Značajno je bolje, zato Srbi na Kosovu vjeruju našoj realnoj politici - zaključio je on.

Naveo je i da Srbi moraju da imaju u vidu "šta će dalje" ako napuste kosovske insitucije.

- Spremali su smjenu svih komandira i to se nije dogodilo samo jer ih spriječila Kvinta. Oni znaju da bi onda Srbi napustili sve institucije. Imate situaciju u kom je pitanje kada će da se dogode neki veći incidenti. Ja se nadam da to nije u interesu ni Zapada, u našem nije sigurno - naveo je Vučić.

Kazao je da ne zna "zašto Kurti to želi".

- Mi čekamo da vidimo da li će da upute zahtjev za ulazak u Vijeće Evrope. Ako to urade, suočit će se sa snažnim odgovorom Srbije. Naše je da insistiramo na Briselskom sporazumu i formiranju ZSO i tek onda da razgovaramo o drugim koracima - zaključio srbijanski predsjednik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.