open-navfaktor-logo
search
Kamioni čekaju
VTKBiH insistira na prioritetnom prolazu lako kvarljivih roba na GP Bosanska Gradiška
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obratila se nadležnim organima u BiH tražeći da osiguraju prioritetan prolaz lakokvarljivih, sezonskih roba (voće i povrće) na carinskom terminalu i na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.
13.07.2021. u 17:48
get url
text

Također traže da se u saradnji sa Evropskom komisijom i nadležnim organima Republike Hrvatske, bez odlaganja, osiguraju funkcionaranje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspekcija na ovom graničnom prelazu (obostrano i BiH i HR) do 19 sati u vrijeme izvoza sezonskog voća i povrća iz BiH.

VEZANI TEKST - Ugrožena egzistencija 10.000 porodica: Kamioni iz BiH po dva dana čekaju ulaz u Hrvatsku

-Odbor Udruženja ponovo je ukazao na neophodnost pokretanja postupka za utvrđivanje dodatnog BIP (border inspection point) na graničnom prelazu Svilaj, a do njegove uspostave, osiguranje svih inspekcijskih službi na graničnom prijelazu Orašje/Županja ili Bosanski Šamac/Slavonski Šamac - saopćeno je iz VTKBiH. 

Također, Komora je od nadležnih organa u BiH tražila hitno reagovanje prema Vladi Republike Slovenije slijedom nove Odluke o uslovima ulaska stranih državljana (Uradni list br. 109/21 od 09.07.2021.godine), koja se primjenjuje od 15.07.2021.godine, a kojom je utvrđeno da svi strani državljani, uključujući i profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prevoz putnika i prevoz roba, bilo u tranzitu ili bilateralno, moraju imati PCR test, HAG antigen test, dokaz o izvršenoj vakcinaciji ili dokaz da su u periodu od proteklih ne više od 180 dana preboljeli Covid-19.

- Uslovi definisani predmetnom Odlukom ozbiljno će ugroziti privredu BiH koja ne samo da je orjetisana na uvoz ili izvoz roba u Sloveniju, nego i privredu čije robe moraju tranzitirati Sloveniju pri uvozu ili izvozu iz/za zemlje zapadne Evrope - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da posebno iznenađuje činjenica da su zanemarene i Smjernice Evropske unije o zelenim koridorima i to baš odmah nakon preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evrope.

- Napominjemo da su u proteklih 17 mjeseci borbe sa pandemijom, profesionalni vozači u putničkom i teretnom saobraćaju, bili izuzeti od ovakvih mjera, uz vremensko ograničavanje boravka na teritoriji svake države, pa i Republike Slovenije - istakli su iz VTKBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.