open-navfaktor-logo
search
Šta se čeka
VSTV-u se ne žuri: Hoće li izbor glavnog tužioca zavisiti od političkih koalicija?
Aktuelna v. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić do sada je važila za glavnog favorita, no postizborni odnos snaga moći to bi mogao promijeniti 
23.10.2018. u 08:11
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH još nije zakazalo intervjue sa kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kao i za zamjenika glavnog tužioca. Članovi VSTV-a su na svojoj posljednjoj sjednici trebali usvojiti pitanja za intervjue sa kandidatima, odnosno obrasce za intervjuisanje, nakon čega je bilo planirano da se započne sa intervjuima. Međutim, usvajanje obrazaca odgođeno je za narednu sjednicu, koja bi trebala biti održana početkom novembra.

Proces izbora i imenovanja čelnih ljudi Tužilaštva Bosne i Hercegovine rasteže se već mjesecima. Nakon poništavanja prvog konkursa, ponovljeni konkurs za glavnog tužioca i njegove zamjenike zatvoren je 31. augusta ove godine, a od tada do danas, niko iz VSTV-a navodno nije još ni pregledao pristigle prijave. Istina, niko nije ni očekivao da će glavni tužilac biti izabran prije završetka Općih izbora u BiH i objavljivanja izbornih rezultata, od kojih će umnogome zavisiti i odluka članova VSTV-a ko će voditi državno Tužilaštvo.

Aktuelna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić, koja je u tom statusu već skoro dvije godine, donedavno je važila za najvećeg favorita kada je u pitanju izbor na tu funkciju. No, postavlja se pitanje da li rezultati izbora, ali i  formiranje postizbornih koalicija, mogu umanjiti šanse Tadić, koja je među 11 prijavljenih kandidata za glavnog tužioca.

U pravosudnim kuloarima Gordana Tadić važi za favorita političkih partija sa hrvatskim predznakom, no činjenica je da se tokom svog, sada već dvogodišnjeg rukovođenja Tužilaštvom BiH, nije baš pretjerano proslavila. Njen dosadašnji mandat ostat će upamćen ponajviše po aferi sa navodnim prisluškivanjem nje i dopredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, za koje su iz policijskih agencija konstatovali da je izmišljena priča. Također, u protekle dvije godine Tadić nije pokrenula niti jedan veći predmet, a odbila je podići optužnicu protiv Milorada Dodika i ostalih zbog održavanja neustavnog referenduma o tzv. danu RS-a.

Osim Tadić, prijave na konkurs za glavnog tužioca poslali su Dubravko Čampara, Saša Sarajlić, Ismet Šuškić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković, Miroslav Marković, Seid Marušić, Ivan Matešić, Ćazim Serhatlić i Munib Halilović, dok će za poziciju zamjenika glavnog tužioca konkurirati  17 kandidata.

Baš kao i Gordanu Tadić, i njene protivkandidate povezuju u javnosti i medijima sa različitim političkim opcijama pa tako, naprimjer, Dubravka Čamparu navodno favorizira SDA, Dianu Kajmaković SBB...

Spekuliše se da bi SDA kao pobjednička stranka u Federaciji mogla insistirati da na poziciji glavnog državnog tužioca bude Bošnjak, s obzirom na činjenicu da nijedna čelna pozicija u državnim pravosudnim institucijama trenutno ne pripada Bošnjacima. Aktuelni ministar pravde BiH je Josip Grubeša (Hrvat), predsjednik VSTV-a je već u drugom mandatu Milan Tegeltija (Srbin), a predsjednik Suda BiH je Ranko Debevec (Ostali).

Pitanje ravnopravne nacionalne zastupljenosti na vodećim pravosudnim funkcijama pokrenuto je i početkom jula ove godine, kada se birao novi/stari predsjednik VSTV-a BiH. Tada su reagirali iz Udruženja sudija Federacije BiH sa zahtjevom da se vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti naroda, no članovi VSTV-a su se praktično oglušili na taj zahtjev i gotovo jednoglasno ponovo izabrali Tegeltiju.

Ipak, kada je u pitanju izbor glavnog državnog tužioca, stvari bi se mogle drugačije odvijati. VSTV, očigledno, svjesno odugovlači sa ovim procesom dok se ne utvrde političke pozicije raspodjele moći, nakon toga ćemo konačno znati ko će rukovoditi jednom od najvažnijih institucija u državni u narednih šest godina.

U svakom slučaju, za nadati se da će novoizabrani glavni tužilac Tužilaštva BiH na toj funkciji biti uspješniji nego njegovi prethodnici – Goran Salihović, Marinko Jurčević i Milorad Barašin - od kojih nijedan nije ispunio svoj mandat do kraja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.