open-navfaktor-logo
search
Korigiran stav
VSTV se "predomislio", Tegeltija tvrdi: Nismo zabranili učešće u radu Komisije, samo smatramo da ne bi trebali učestvovati
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine se, čini se, predomislilo po pitanju učešća pravosudnih zvaničnika u radu Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.
24.06.2020. u 14:45
get url
text

Nakon što su u petak saopćenjem za javnost zabranili učešće u radu te Komisije, danas su na sjednici korigirali taj stav. S druge strane, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija smatra da taj stav nije korigiran, već dodatno pojašnjen.

VEZANI TEKST - VSTV odgovorio Istražnoj komisiji: Nećemo učestvovati u vašem radu, vaši zaključci nas ne obavezuju

- Vijeće je potvrdilo sva svoja četiri ranija zaključka i to jednoglasno. Tu nema nikakve dileme. Ova dva dodatka su razjašnjenja – kazao je Tegeltija u razgovoru za Faktor.

U petak je, podsjetit ćemo, iz VSTV-a saopćeno da članovi Vijeća, sudije i tužioci u BiH "ni na koji način neće učestvovati u radu Istražne komisije". Danas je isto to Vijeće poručilo da se sudije i tužioci mogu samostalno odazvati na poziv Istražne komisije, ali da se tom prilikom suzdrže od odgovora na pitanja ili komentiranja sudskih, tužilačkih i disciplinskih predmeta. Uprkos suštinskoj razlici u formulacijama "ni na koji način neće učestvovati" i "mogu, ali...", Tegeltija tvrdi da ta razlika ne postoji.

- Ovim izjašnjenjima je razjašnjeno da onaj zaključak koji govori o neučestvovanju ne predstavlja apsolutnu zabranu, nego stav Vijeća da ne trebaju učestvovati. Vijeće smatra da ne treba ni na koji način, ali samostalno, ukoliko odluče i procijene da treba da se pojave, imaju određena ograničenja, a to je da ne smiju pričati o sudskim i tužilačkim predmetima, te disciplinskim predmetima i da sudovi i tužilaštva mogu dostaviti one podatke koje traži Parlamentarna skupština ili bilo koje njeno tijelo ukoliko procijene da se ne radi o narušavanju nezavisnosti pravosuđa i da ne dostavljaju podatke o pojedinačnim predmetima – izjavio je predsjednik VSTV-a.

Tegeltija negira opravdanost tumačenja koja su se pojavila u javnosti, a prema kojim je promjena stava VSTV-a posljedice kritika, prije svega Ambasade SAD-a u BiH. Iz Američke ambasade su, podsjetit ćemo, poručili da se "upućivanjem službenika pravosudnog sektora da ne sarađuju sa komisijom zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene neovisnosti".

VEZANI TEKST - Tegeltija popustio: Sudovi i tužilaštva mogu dostavljati podatke istražnoj komisiji

- U javnosti se mogu pojaviti različite vrste komentara bilo koje naše odluke. Ovo što smo mi odlučili je potreba da razjasnimo, pošto je bilo pitanje šta ako se ovi pojave, pa smo mi, pošto je Komisija već dostavila određene upite i Sudu BiH i VSTV-u, morali dati jasnu instrukciju kako se ponašati u toj situaciji – objašnjava Tegeltija.

Pravosudni zvaničnici koji se odazovu pozivu Istražne komisije neće smjeti razgovarati o pojedinačnim predmetima, ali će smjeti iznositi svoj stav o stanju u pravosuđu, pa i kritički osvrt na to stanje, institucije ili zvaničnike.

- Vijeće nikada nije imalo problem sa kritikom. Kritika zasnovana na argumentima za nas nikada nije bila problem, pa ni u medijima. Obojica pravosudnih zvaničnika koja su pozvana se pojavljuju kao kolumnisti u medijima, daju kritičke komentare i do sada nisu snosili nikakve posljedice zbog toga – tvrdi Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.