- Sastanak između Predsjedništva VSTV-a BiH i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića sa saradnicima je organizovan po prijemu Informacija/dokumenta od OSA-e i na prijedlog za održavanje sastanka sa rukovodstvom VSTV-a BiH upućenog od OSA-e. Uime Predsjedništva VSTV-a BiH sastanku, koji se održao 09.06.2021. godine u prostorijama VSTV- BiH, su prisustvovali predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan. Potpredsjednica Biljana Simeunović je bila opravdano odsutna - saopćili su iz VSTV-a.

Kako dodaju, nakon održanog sastanka predsjednik Lagumdžija je obavio konsultacije sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH te je navedene informacije proslijedio glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnoj disciplinskoj tužiteljici Ureda disciplinskog tužioca jer su one sadržavale podatke o eventualno protivpravnim radnjama nosioca pravosudne funkcije, odnosno podatke koji su imali obilježja disciplinskog prekršaja.

Predsjednik Lagumdžija je, dodaju, također na prvoj sjednici VSTV-a BiH koja je održana nakon sastanaka sa predstavnicima OSA-e, pod tačkom Dnevnog reda "Informacija o aktivnostima predsjednika" informisao članove VSTV-a BiH o održavanju sastanaka sa direktorom OSA-e i njegovom sadržaju.

- U vezi sa navedenim, VSTV BiH želi istaći da je sastanak bio isključivo službene prirode i zvaničnog karaktera i da su bilo kakve konotacije koje se pridaju ovom sastanku u pojedinim medijima netačne - zaključuje se u saopćenju.