open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo TK
VSTV raspravlja iza zatvorenih vrata: Ljubić bolji kandidat za glavnog tužioca, ali...
Tomislava Ljubića neki su hvalili, a neki kudili, Ružica Jukić se izuzela od glasanja
30.05.2019. u 14:32
get url
text

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je na otvorenom dijelu sjednice kazao kako neće podržati nijednog od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Rekao je da je "razlika između kandidata i veća nego ta dva boda", za koliko je Tomislav Ljubić ukupno bolje ocijenjen od Dražene Pejanović.

- Ljubić je kvalitetniji kandidat u pogledu onoga što smo čuli na današnjoj sjednici. On je izuzetno kvalitetan pravnik i sasvim sigurno u tužilaštvu ima rezultate koji su među najboljima u BiH. To su nesporne činjenice. Isto tako ću reći zbog čega ja neću pokloniti povjerenje nijednom od ova dva kandidata, a razloge ću reći na zatvorenom dijelu sjednice - kazao je Tegeltija.

Slavo Lakić je naveo kako je u pitanju specifična pozicija: "Imamo kandidata koji je već glavni tužilac, tako da smo na određen način imali mogućnosti čuti i izvještaj o radu ovog kandidata i imamo kandidata koji se javlja izvan tužilačkog sistema i kandiduje se za poziciju glavnog tužioca".

- Komisija je u cjelini dala ocjene kakve je dala i one same po sebi govore. Program kolege Ljubića je potpun i sadržajan. U fazi predstavljanja Ljubić je sa punim integritetom i kapacitetima dao jasnu viziju i kako se uspješno upravlja jednim ozbiljnim tužilaštvom. Dao je i kritički osvrt na ono za što smatra da nije najbolje. Moja spoznaja je i prezentiram je javno - smatram da kolega Ljubić zaslužuje u potpunosti da bude ponovo izabran na tu poziciju. Nemam nikakve dileme što se mene tiče i Ljubić će dobiti moj glas prilikom glasanja - kazao je Lakić.

Dodao je da je protivkandidat, koja je dugogodišnji sutkinja, "sačinila respektabilan plan i program, a ono što je evidentno je da su perspektive posmatranja sa pozicije općinskog suda ne mora značiti ništa, ali da se ta slika njene negativne percepcije Tužilaštva nije reprezentativno, pogotovo jer su kolegice insistirale da li prepoznaje išta dobro, kolegica je izbjegavala odgovore".

- Ukoliko pogledaju svi ocjene s intervjua, to je skoro 10 razlika u bodovima. Smatram da se ova dva kandidata ne mogu porediti po znanju i kvalitetu iako je u konačnici samo dva boda razlike - kazala je Berina Alihodžić.

Goran Nezirević je rekao kako u svemu podržava ono što je rekao Slavo Lakić.

- Kada sam čitao program kandidatkinje Pejanović, dakle za jednog predsjednika suda bez značajnog tužilačkog iskustva, ona je napravila pristojan program. Program izlaganja Ljubića je kvalitetniji. Izlišno je govoriti o kvalitetima Ljubića i radu tužilaštva na čijem je on čelu. Što se tiče dostojnosti, mogu reći samo ono što je rečeno na sjednici podvijeća. Podvijeće nije imalo nijednu informaciju koja bi dovodila u pitanje dostojnost kolege Ljubića. Da li se nekome od nas svidjelo obraćanje kolege Ljubića u dopisima i intervjuima, rekao je on nešto možda i na račun cijelog vijeća, ali ne mislim da je to razlog koji bi ga diskvalifikovao iz ove utrke. Budimo odgovorni - podvukao Nezirević.

Amila Kunosić se složila sa prethodnicima što se tiče ocjena oba kandidata. Međutim, rekla je da mora istaći da je od dolaska Ljubića na čelu Tužilaštva TK napravljen jedan veliki napredak.

- I danas se vidjelo da on vlada i problemima tužilaštva i načinima njihovog rješenja. Mislim da kolega i tužilaštvo TK zaslužuju da Ljubić ostane na čelu te institucije - kazala je Kunosić.

- Mi advokati smo stekli utisak da neko želi eliminisati Ljubića iz procesa na jedan jako nekorektan način. Toliko je napada na njega bilo, možda je nekad i reagirao neprimjereno, ali je i dosta dobro odolijevao - kazala je Kunosić, te dodala da Tomislav Ljubić ima njen glas.

Jadranka Lokmić-Misirača je kazala kako nije bilo samokritičnosti u izlaganju Tomislava Ljubića.

- Ja pratim te rezultate i reći ću da najteže predmete vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Broj optužnica ne govori o kvalitetu predmeta. Meni se lično taj nastup ne sviđa, ja ću to reći otvoreno - kazala je Lokmić-Misirača.

Dodala je da ne osporava da je došlo do napretka u radu Tužilaštva TK, ali da je do napretka došlo od 2016. godine, kada je, kako je kazala, do napretka došlo u svim tužilaštvima, a posebno je napredovalo Tužilaštvo u Sarajevu.

- Što se tiče drugog kandidata, ja mislim da mora biti glavni tužilac. Ja ću glasati kako ću glasati, nisam još ni sigurna kome ću dati svoj glas. Ali mislim da mora neko ko je radio na postupcima i pisao optužnice biti na toj poziciji i zasigurno neću dati glas kolegici jer nije pogodila suštinske stvari, sve je uopćeno napisano i nema nijedna mjera koja je konkretna i koja bi dovela do tog unapređenja - kazala je Lokmić-Misirača.

Sjednica je potom zatvorena za javnost, a tužilac Ljubić je napustio prostorije VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.