open-navfaktor-logo
search
Biraju od jutros
VSTV nakon više pauza nastavio s radom, još nema odluke o glavnom tužiocu TK
Novinare je u međuvremenu obavijestila saradnica VSTV-a da se o izboru tužioca TK nije ni glasalo, već se odmah prešlo na predstavljanje kandidata iz USK, koji su tu od jutros, da ne bi i dalje čekali
30.05.2019. u 15:53
get url
text

Nakon što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija zatvorio sjednicu za javnost u dijelu na kojem se raspravlja o kandidatima za glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, ponovo je data pauza od sat vremena na sjednici, a onda su napokon nastavili sa zasjedanjem. 

U međuvremenu je kandidat za glavnog tužioca TK Tomislav Ljubić napustio prostorije VSTV-a, iako je prethodno obećao novinarima da će im dati izjavu. O izboru glavnog tužioca TK odlučuje se jutros od 10.30 sati.

Na današnjem dnevnom redu je i izbor glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-Sanskog kantona. Prijavljeni kandidati u VSTV-u su jutros od 10 sati i tek sada su počeli sa svojim predstavljanjima. Sjednica VSTV-a je, dakle, nakon pauze nastavljena izlaganjem kandidatkinje za glavnu tužiteljicu Tužilaštva USK Fadile Amidžić.

Novinare je u međuvremenu obavijestila saradnica VSTV-a da se o izboru tužioca TK nije ni glasalo, već se odmah prešlo na predstavljanje kandidata iz USK, koji su tu od jutros, da ne bi i dalje čekali. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trenutno nije prisutan na sjednici. O glavnom tužiocu TK će se glasati kasnije.

Osim Ljubića kandidatkinja za glavnog tužioca TK je i Dražena Pejanović.

Podsjećamo, na dnevnom redu VSTV-a danas je i imenovanje tužilaca Tužilaštva BiH, a posljednja tačka dnevnog reda je rasprava o oštrom pismu kritike koje su VSTV-u uputili Delegacija EU-a, ambasade SAD-a i OSCE-a, a u kojem je ukazano na njihove propuste i manjkavosti u radu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.