open-navfaktor-logo
search
Odgajatelji nisu testirani
Vrtići u Mostaru sutra otvaraju svoja vrata: Vraća se tek jedna trećina mališana
U Mostaru će sutra nakon dva mjeseca početi s radom javni vrtići.
18.05.2020. u 16:45
get url
text

Tačnije, oba gradska vrtića sa po šest jedinica, zajedničkim dogovorom, odlučili su otvoriti vrata za svoje mališane. No, kako trenutno stvari stoje, tek dio mališana se vraća u vrtićke redove. Prvog dana u vrtiće vratit će se djeca čiji su se roditelji u anketi izjasnili kako žele povratak odmah.

- Grupice su formirane, negdje oko 130 djece se odmah vraća, to je negdje jedna trećina, tako da smo sa ovim brojkama mogli ispoštovati sve kriterije i nikoga nismo morali vraćati - govori direktorica Javne ustanove Dječiji vrtići Mostar Danijela Kegelj.

Kada je u pitanju drugi gradski vrtić, JU Dječiji vrtići-Ciciban Mostar, ističe Kegelj, dolazi 180 mališana. Kako nam je potvrđeno, i dio privatnih vrtića, spremnih za ovaj potez, starta sutra.

Prostorije vrtića su dezinfikovane i preuređene u skladu s mjerama koje je izdao Zavod za javno zdravstvo, a snabdjeveni su i dezinfekcionim sredstvima i zaštitnom opremom.

- Jutros je bila sanitarna inspekcija, napravila nadzor nad svim što smo odradili. Jedini očekujući problem je mogao biti da će biti djece koju nećemo moći primiti, ali evo za sada možemo. Za juni se puno više prijavilo, ali se nadamo da će se do tada situacija promijeniti - naglašava Kegelj.

Za donošenje odluke o početku rada Krizni štab HNK se vodio mišlju kako je značajan broj bračnih parova koji ne bi bili u mogućnosti obavljati djelatnosti ukoliko istovremeno vrtići ne bi krenuli s radom. Posve jasni su i uvjeti pod kojima je djeci dozvoljen dolazak u vrtiće u budućim danima. Ona će biti podijeljena u manje grupe sa po jednim odgajateljem. Također, kada god bude mogućnosti, djeca će vrijeme provoditi u dvorištima vrtićkih objekata.

- Naredba je da ide jedan odgajatelj na grupicu, ali isto tako mi moramo poštovati naše radno vrijeme, da zaposleni kada dođu, imaju šta raditi. Urađena je pažljiva selekcija igračaka koje se lako dezinfikuju. Moraju se svaki dan dezinfikovati. U normalnim okolnostima dva puta dnevno vršili smo dezinfekciju, a mjere će sad biti i dodatno pooštrene - ističe Kegelj.

Smatra Kegelj da će najteži izazov narednih dana biti održati način distance među mališanima jer, kako napominje, često imaju potrebu i zagrliti jedni druge.

- Ta propisana pravila su jako teška za vrtić, no mi smo napravili psihološke pripreme zaposlenih, pripremili dosta materijala na ovu temu, kako to izvesti, kako animirati djecu - optimistična je Kegelj.

Pristup vrtićima za roditelje bit će dozvoljen samo do ulaza, i to uz strogo nošenje maski i rukavica. Odgajateljima iz javnih predškolskih ustanova testiranje na COVID-19 uoči početka rada nije bio uvjet.

- Nama to nije ni obaveza po preporukama, niti nam je ko naredio niti osigurao testove - odgovara Kegelj.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.