Ova djeca bit će raspoređena u četiri ustanove Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a radi se o djeci medicinskih radnika, medijskih radnika, vatrogasaca, policajaca i drugih službi neophodnih da bi se suzbio koronavirus.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke nakon sjednice štaba rekao je da je po iskustvima zemalja regiona realno očekivati rast broja oboljelih.

- Nema razloga za nervozu i paniku - kazao je Radojičić i pozvao građane da poštuju mjere koje se preduzimaju.

Naveo je da se vanredne mjere koje je štab jučer donio s ciljem smanjenja broja društvenih kontakata i mogućnosti širenja virusa u najvećoj mjeri poštuju. Istakao je da kontrolni organi jučer nisu kažnjavali već upozoravali one koji nisu postupali u skladu s ovim mjerama. Naglasio je da nisu prihvaćene primjedbe tržnih centara kojima je radno vrijeme ograničeno do 18 sati i zabranjen rad vikendom. Rad apoteka i kladionica nije u nadležnosti lokalnih vlasti.

- U komunikaciji s Vladom RS dobili smo kazali su da će republičke vlasti riješiti pitanje rada kladionica - kazao je on i dodao da se ograničenje vremena rada ne odnosi na zanatstvo i male poduzetnike.

Najavio je i da će Grad Banja Luka razmotriti ekonomske mjere, odnosno na koji način pomoći privredne subjekte koji će trpiti štetu zbog novonastale situacije.

Osim toga, odlučeno je da će javnom prijevozu doći do redukcije linija, s obzirom na manji broj putnika jer ne rade škole, fakulteti i vrtići.