open-navfaktor-logo
search
Pešavar
Vrt inspirisan Kur'anskim ajetima u Pakistanu donosi posebno iskustvo
Vrt je otvoren prošle godine i prvi je te vrste u Pakistanu
30.05.2019. u 10:07
get url
text

Za religiozne učenjake i lokalne posjetioce, pogled na biljke i drveće koji se spominju u Kur'anu posebno je zanimljiv ovog ramazana.

Takav jedan vrt, inspirisan Kur'anskim ajetima, nalazi se u Pešavaru u Pakistanu. U njemu se tokom ramazana može čuti učenje Kur'ana, što rade studenti i učenjaci od ranog jutra do kasne večeri. Za Ali Muhammada Wazira, učenje Kur'ana u ovom vrtu, najljepše je iskustvo ovog ramazana.

-Osim učenja Kur'ana, zalivam biljke tokom svog slobodnog vremena. To mi daje veliko zadovoljstvo - rekao je on.

Vrt je otvoren prošle godine i prvi je te vrste u Pakistanu. Glasnogovornik Shamsul Islam ističe da su mnoge od različitih vrsta drveća i biljaka spomenutih u Svetoj knjizi uvezene iz različitih dijelova svijeta.

-Željeli smo da se naši učenici sjećaju voća i povrća spomenutih u Časnom Kur'anu. Vjerujemo da će im to pomoći da povećaju svoje znanje o islamu i da nauče o ljekovitim svojstvima tih biljaka - rekao je Shamsul za TRT World.

Mnogi studenti, rekao je, marljivo su istraživali i napisali detaljnu tezu o svakoj biljci. Vrt također privlači brojne posjetioce. Među njima je i srednjoškolac koji je za vrt saznao čitajući lokalne novine. Izjavio je kako je u ovom vrtu prvi put u životu vidio neke biljke.

{$galerijaFotografija}

U poređenju sa ovakvim tematskim parkom u Dubaiju, koji ima 51 različito drveće, vrt u Pešavar je i površinski znatno manji. Jedan od arhitekata vrta u Pakistanu Mujeeb Ullah dovodi u pitanje broj stabala koje ima park u Dubaiju.

-Prema našem istraživanju, samo je 21 vrsta stabala i biljaka spomenuta u Svetoj knjizi. One u Dubaiju mogu se odnositi na različite podvrste tih 21 biljaka - rekao je on.

Mujeeb kaže da vrt u Pešavaru ima devetnaest biljaka i drveća koja uključuju smokvu, šipak, masline, kukuruz, bijeli luk, luk, leću, ječam, pšenicu, vinovu lozu, bananu i krastavce.

-Mi nemamo biljke al kafoor i khamt (drvo Miswak) jer naša sredina ne podržava ta stabla - rekao je Mujeeb.

Vrt u Pakistanu - 30. 5. 2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.