open-navfaktor-logo
search
Prehrana
Vrlo jednostavno do željene težine: Ljudi su zaluđeni nordijskom dijetom
Kad neko spomene nordijske zemlje sigurno vam odmah na pamet padnu popularni lanac namještaja, švedske mesne okruglice, rolice od cimeta i slane pite od sira. Nordijska dijeta je nešto potpuno suprotno tome, a u svijetu ima sve više poklonika.
02.03.2021. u 21:56
get url
text

Slično kao i mediteranska prehrana, nordijska se temelji na biljkama. To ne znači da je veganska ili vegetarijanska, nego da se prednost daje voću i povrću, dok se meso konzumira u manjim količinama.

U ovoj dijeti su zastupljene borovnice i brusnice, kao i kupus, brokulice i kelj te krompir i mahunarke (grah, grašak i leća). Cjelovite žitarice poput raži, ječma i zobi također su dozvoljene uz masti. Primarno se preporučuju masna riba (losos i skuša), orašasti plodovi i sjemenke. Za kuhanje se savjetuje kanolino ulje, za razliku od mediteranske dijete koja prednost daje ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Dobra vijest je da niti jedna namirnica u ovoj dijeti nije zabranjena. Fokus je na ograničavanju svega za što znamo da nije dobro u velikim količinama: visoko prerađena hrana, slatkiši i crveno meso.

"Ako se pitate je li ovakav oblik prehrane dobar za vas, ne postoji puno naučnih dokaza koji potvrđuju snagu nordijske prehrane - kaže dijetetičarka Melissa Meier za Body & Soul.

Međutim, ne možete pogriješiti ako se vaša prehrana temelji na biljkama, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima, a ograničavanju junk-hrane.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.